Gå til sidens hovedinnhold

Hvor skal vi bo?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi snakker ofte om at Midtfylket skal være en attraktiv plass å bosette seg. Særlig for unge i etableringsfasen, både med og uten barn. Vi jobber på spreng for ha attraktive arbeidsplasser, flotte friluftsområder og godt skole- og barnehagetilbud. Likevel er det en ting vi ofte glemmer å snakke om – nemlig hvor alle disse innbyggerne skal bo.

Finn.no viser at det i hovedsak er to typer boliger til salgs i Midtfylket. Alternativene er enten sentrumsnære leiligheter med to soverom eller oppussingsobjekter fra 50-tallet. Jeg har ingen ting imot verken leiligheter eller 50-tallshus, men vi trenger flere eneboliger dersom vi faktisk vil ha flere unge innbyggere. Få trebarnsfamilier velger å bo på to rom frivillig, og ikke alle familier orker å ta fatt på et boligprosjekt som krever en god million ekstra og timevis med oppussing.

Når jeg snakker med venner som vurderer å flytte «heimatt» er det tydelig at tre kriterier går igjen når de ser etter bolig – plass, potensiale og pris. Anne har lyst på kjæreste, barn og 4-5 soverom i overkommelig avstand til jobb, Nils er ungkar og vil ha mulighet til å arrangere nach uten at Olga i overetasjen klager over høy musikk og Sondre har kjøpt så mange bøker gjennom studietida at han vil ha sitt eget bibliotek. Over hele landet er tendensen den samme. Eldre og middelaldrende ønsker seg leiligheter, unge i etableringsfasen ønsker seg eneboliger og plass. Da henger det ikke på greip at vi har så få moderne eneboliger til salgs.

Svært mange unge vurderer å flytte til Midtfylket, men kan like gjerne bosette seg andre steder. Vi må derfor tørre å satse på boligtiltak som gjør det mer attraktivt å flytte hit. Vi må satse på leie-til-eie-ordninger, sørge for at Husbanken faktisk gir lån og støtte til reelle byggekostnader og ikke minst sørge for at det er attraktive boligtomter og boliger til salgs både i og utenfor sentrum. Tiltak som gir flere unge innbyggere er tross alt den viktigste investeringen Midtfylket kan gjøre, og da har vi ikke råd til å la være.

Kommentarer til denne saken