For mange er det slik at julestemningen ikke er komplett uten. For selv om aldri så mange julestjerner skinner fra vinduene, er drømmen om hvit jul et essensielt element.

Det gir liksom ikke den samme følelsen dersom plenene er grønne.

Elleve dager før selveste julaften tar vi en sjekk med Meteorologisk institutt. Spørsmålet er like enkelt som det er vanskelig: Blir det en hvit jul?

– Det går an å antyde noe framover. Denne uken blir det jo kaldt, og vi får perioder med snøvær både tirsdag og fredag, sier statsmeteorolog Espen Biseth Granan til Drammens Tidende.

Her skjer det store ting

Allerede er det stort sett hvitt og flott i distriktets hus og hager. Men laget er ikke av det tykkeste slaget. Derfor er det for «hvit jul-tilhengerne» en ubetinget god nyhet at temperaturene holder seg langt under nullpunktet de neste dagene.

Det er imidlertid et stort «men» i det hele. For i løpet av ukens siste dag skjer det store ting på værfronten. På Yr viser varselet per tirsdag at det på søndag kan bli -17 grader på det kaldeste og null grader på det varmeste.

– Temperaturen ser absolutt ut til å stige bra i løpet av søndagen og mandagen, sier Granan til Drammens Tidende.

Han forteller at det så blir forbigående «høye» temperaturer på mandag og tirsdag. Og det er hva som skjer disse to dagene som avgjør hvor hvit julen 2022 blir.

Potensial for regn

– Det blir muligens noe regn også. Så spørsmålet er hva det gjør med snødekket, dette er et usikkert punkt, sier Granan.

Han forteller at vi har vært godt plassert i kaldlufta i en periode nå, men at det ved inngangen til ny uke skjer en omlegging. Et lavtrykk vestfra vil da skaffe seg litt større spillerom og drar opp denne lufta.

– Det blir spennende mange steder i landet, dette.

De to «varme» dagene ser imidlertid ut til å bli forbigående.

– Fra onsdag neste uke og fram mot julaften blir det igjen kaldere. Det som har overlevd til da, blir med videre, sier Granan.

LES OGSÅ: