Gå til sidens hovedinnhold

Heia de som våger å følge sine drømmer

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Marianne Thorud og Jan Mykkeltveit har gjort det og Wenche og Tor Ole Leversby har gjort det – fulgt drømmen sin. Duoen Thorud Mykkeltveit skal leve én måned i en rorbu i Mehamn i Finnmark for å oppleve mørketiden. Ekteparet Leversby skal bo i båten sin i ett år. Akkurat nå er Bodø hjemmehavn, men de skal seile langs hele Norges kyst. De følger drømmen sin. De har tatt et valg om å nyte livet og sette drømmer ut i livet. Bygdeposten har intervjuet begge parene, og at de trives er det ingen tvil om.

Å sette drømmer ut i livet handler om mot og det handler om å ikke tenke på alt som kan gå galt. Det er ofte mest bekvemt å ikke sette drømmer ut i livet – i hvert fall hvis du er mest trygg med å leve helt A4 i trygge omgivelser. Å kaste seg ut i noe nytt og ukjent kan virke skremmende, men det er i det ukjent nye og spennende opplevelser ligger.

Det er all mulig grunn til å heie på de som våger å sette drømmer ut i livet. Noen kaller det ufornuftig å bruke penger på slikt, men hvis vi skal leve hele livet under mottoet at fornuften alltid skal seire, vil vi aldri kjenne den sitrende gleden av å seile i ukjente farvann. Det står ikke skrevet noen steder at fornuften alltid skal seiere.

De to parene viser oss at tiden for å ta nye grep og gjøre nye spennende ting ikke er over selv om man er godt voksen. Det er utrolig mange spreke seniorer på 65 år og mye eldre enn det. Som 65-åring – slik kaptein Leversby er – kan du trolig se fram til minst 20 gode år. Levealderen øker og folk er i bedre form så lenge de lever. Det indikerer at det slett ikke er nødvendig å gå inn for landing i livet selv om man er midt i 60-årene.

Nå må ikke alle planer utsettes til pensjonsalderen, men skulle man likevel velge å gjøre det så er det altså ikke for sent. Selv blir jeg inspirert av folk som våger å ta utradisjonelle valg i livet. De som våger å fri seg litt fra A4-livets trange rammer og som våger å leve. Slikt står det respekt av.

Det er som kjent sjelden å møte folk som lettere oppgitt forteller at de synes årene går utrolig sakte. Muligens de som sitter i fengsel mener det, men det er sjelden kost ute i det fri. Det kan minne oss på at det slett ikke er lurt å utsette alt til neste år og at vi heller lar oss inspirere av de to parene fra Modum som ikke utsatte ting til neste år, men som heller gjorde det i år.

Kommentarer til denne saken