Allerede i dag, lørdag 11. juni, åpner kunstnerhjemmet Lauvlia, så følger Skredsvig-Hagan og Villa Fridheim etter på søndag, før Sigdal museum og Eggedal Mølle åpner de neste par helgene.

I Lauvlia går kunstneren Robert Johansson i dialog med Th. Kittelsens skisser og trearbeid, samt selve atelieret og omgivelsene. Robert Johansson (f. 1977) er utdannet kunstner fra kunstakademiene i Oslo og Wien. Han jobber med tegning, trykk, performance, installasjon og skulptur.

Roma i Eggedal

Lenger opp i dalen, i Christian Skredsvigs Hagan i Eggedal, har daglig leder Hege Skredsvig hatt sin fulle hyre med å spore opp oldefarens kunstskatter i tillegg til flere av Eilef Petersens Roma-bilder.

Skredsvig og Petersen var venner og kunstnerkollegaer, og deres bilder vises side om side i utstillingen «Roma bygget i bilder». Det er første gang en annen kunstner får plass i hovedsalen på galleriet. Kurator for utstillingen er Victor Plahte Tschudi.

Våren 1882 delte de to kunstnerne i husvære i Roma og malte hovedverk med motiv fra den evige stad.

Lånt fra Slottet

– Vi har blant annet fått låne Skredsvigs maleri Monte Aventino fra Slottet. Det ble i sin tid gitt i sølvbryllupsgave til Kong Oscar II og dronning Sofie i 1889, forteller Hege Skredsvig, og røper samtidig at det finnes nok en versjon av dette maleriet.

Hvor denne versjonen befinner seg, er imidlertid fortsatt en gåte.

– Det siste vi vet om bildet, er at det befant seg i Danmark. Men dette var så langt tilbake som på Skredsvigs tid. Vi har ikke hatt kapasitet til å lete det opp, men blir glad hvis noen kan hjelpe oss, sier hun.

Lett i hele vinter

Et bilde hun derimot har greid å spore opp, er maleriet Appelsingutten. Det kom på plass til årets utstilling helt i siste liten.

– Jeg har prøvd å finne det i hele vinter. Jeg trodde det var forsvunnet til utlandet. Siste gang vi hørte om det, var da det ble solgt hos Sotheby's i London tidlig på 90-tallet. Men så viste det seg altså at det hadde havnet i privat eie i Norge. For tre uker siden fikk vi ja til å låne det, så det er bare å skryte av velviljen til eierne, sier Skredsvig, som er svært glad for å finne bildet.

I sommer blir det Skredsvig i to etasjer i galleriet. I underetasjen er det særlig Skredsvigs bøker, brev og forfatterskap som vies plass.

Fra Kryllingspringar til twerking

Når Sigdal Museum og Folkemusikksenteret i Prestfoss åpner dørene 19. juni, er det med utstillingen Dans med oss. Den viser glimt fra dansens historie i Norge, fra Kryllingspringar til twerking. Gjennom videoinstallasjoner, foto og film inviteres publikum til å danse seg gjennom utstillingen.

Dette er sesongen i Kunstnerdalen

Th. Kittelsens Lauvlia, utstillingenVandringer av Robert Johansson, utstillingsperiode 11.06 – 14. 08.

Chr. Skredsvigs Hagan, utstillingen Roma bygget i bilder, utstillingsperiode 12.06 – 14.08

Villa Fridheim, årets hovedutstiller er Eva Beate Laugerud, utstillingsperiode 12.06 – 28.08

Sigdal museum, utstillingen Dans med oss!, utstillingsperiode 19. 06- 04.09.

Eggedal mølle, Norges eneste vassdrevne oppgangssag,åpent i perioden26.06 – 21.08

LES OGSÅ: To år med avlysninger er over - endelig kan de slippe seg løs