Har Modums politikere vannskrekk?

ØNSKER SEG MER: Pollen i Vikersund er blitt et fint tilskudd til sentrumsutviklingen, men er det mulig å få til mer, som kan skape positiv aktivitet?

ØNSKER SEG MER: Pollen i Vikersund er blitt et fint tilskudd til sentrumsutviklingen, men er det mulig å få til mer, som kan skape positiv aktivitet? Foto:

Kunne du tenkt deg å ta en øl eller to på en lekter ved Tyrifjordens bredd? Må Modum kommune eie sitt eget rådhus? Og hva har dette med hverandre å gjøre? Her kommer en idé

DEL

Kommentar Vikersunds unike beliggenhet ved Tyrifjorden er en gave som venter på å bli åpnet og brukt. Når solen sender sine livgivende stråler og får vannspeilet til å glitre som diamanter i et diadem, gjør det noe med oss. Å skue utover vann gir rom for refleksjon når man sitter der alene og det gir en ekstra dimensjon når vennegjengen samles rundt bålet nede ved vannkanten ved midtsommer – når myggen suser og følelser kan blusse opp og gi bankende hjerter. Vann gir liv og det skaper liv.

De som jobber i rådhuset har utsikt mot vann. Politikerne har utsikt mot vann når viktige avgjørelser fattes, men deres visjoner og vyer for å unytte nærheten til fjorden vitner hverken om bankende hjerter eller at de ønsker å skape nytt liv. Det har begynt bra med reguleringsplanen og utbyggingen gjennom Vikersund Utvikling. Pollen har blitt en flott samlingsplass, som på fine sommerdager fylles opp av folk som nyter livet. Nå kommer det et privat initiativ om en badepark. Alle tettsteder har sitt særpreg som må utnyttes. For Vikersunds del er det uten tvil fjorden. Men nå er det stopp virker det som. Selvsagt skal ikke kommunen ordne alt her i verden, men vi savner virkelig at det tas et initiativ fra politisk hold for at kommunen og private aktører kan legge en felles strategi for å utnytte beliggenheten ved fjorden.

Politikere har fablet om en restaurant – en investering på åtte-ti millioner kroner i første etasje i neste byggetrinn ved Fjordbyen. Det sier seg selv at det aldri vil bli lønnsomt å investere i noe slikt. Det som vil bli lønnsomt er å anlegge en brygge/lekter i tilknytning til pollen - et som kan leies ut til et serveringssted fra mai til ut september gjerne av noen som driver slik virksomhet i Modum i dag. Et enkelt sted uten hvite duker – et typisk sommersted - med seildukstak og et solid utemøblement. Et sånt sted der man kan ta med barna på pizza, is og brus på dagtid og vennegjengen om kvelden for noe godt i glasset og et fat med nachos å dele. Kanskje det til og med var så driftige leietakere at de hyret inn en gitarist som gjorde at «living next door to Alice» blandet seg med den koselig samtalen og lyden av en snekke som la til.

En snekke - med en ikke alt for lokalkjent båtfører - vil i dag ha problemer med å få oppleve det, rett og slett fordi skipsleia ikke er merket og ingen ser ut til å ha planer om å gjøre det heller. Ikke er det mulig å få fylt drivstoff her heller, så det er nok bedre at folk med båt reiser til Vik i Hole, akkurat som alle de som reiser til Drammen og Oslo for å nyte en pils nede ved vannet?

En utleieplass for servering vil trolig være en god investering. Kommunen vil være sikret inntekter og leietakeren vil ikke sette alt over styr ved å investere millioner i et sted som åpenbart ikke har livets rett – les helårig restaurant.

Noen vil sikkert mene at det er seint når selv små menn kaster lange skygger. Redaktøren prøver seg likevel og tar sjansen, selv om forslaget vil bli møtt med både sarkasme og hånlige snøft fra dem som sverger til både bukseseler og belte i frykt for at buksa skal falle ned. I fjor kom det imidlertid en rapport om at rådhuset var i en elendig forfatning. Konklusjonen er at det er billigere å rive enn å restaurere.

Samtidig er det behov for leietakere for å kunne innfri kommunens egne krav om næring/kontorer i første etasje for å kunne fortsette utviklingen av trinn 1 ved Fjordbyen. Det er selvsagt en vill tanke vil mange si, men må kommunen eie sitt eget rådhus, eller er det mer framtidsrettet å være leietaker? Er det noe koronapandemien har lært oss, så er det at behovet for tradisjonelle kontorer slett ikke er så stort som vi har trodd. Framtidens arbeidsliv vil bli annerledes. Det vil være færre som må være bundet til samme kontorstol i åtte timer fem dager i uka for å få gjort jobben sin.

Og er det ikke slik at et bibliotek nede i sentrum ville gjort stedet til en enda mer brukt sosial møteplass? Et sted å lese en avis, mens man venter på bussen eller der folk i nabolaget kunne møtes til et parti sjakk på kalde vinterdager eller et sted der ungdom kan møtes for å jobbe sammen til eksamen. Kanskje det til og med kunne blitt solgt kaffe og vafler der?

Hva så med rådhuset? Det ligger trolig på en av de flotteste tomtene ved fjorden med kulturhuset som nærmeste nabo. Kan dette bygget brukes til noe annet? En driftig utbygger kan nok se potensialet med å bygge det om til leiligheter, med takterrasse i åttende etasje og et seniorsenter i første etasje med fotpleier, eldrekafé og nær avstand til pensjonistkino på formiddagen. Kommunen må selvsagt fortsatt være eier av både kulturhuset, kulturskolens lokaler og det gamle, flotte rådhuset.

Dette er en visjon og et innspill til en åpen debatt med himmelen som takhøyde. For hvis vi aldri våger å tenke de store tankene og dvele litt ved dem, kommer vi aldri videre.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken