Gå til sidens hovedinnhold

Har dagens politikere så god innsikt, at de vil overprøve anbefalingene til konsulentene?

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Da står vi her igjen, valget om en eller to skoler i denne bygda vår. Enige ser det ikke ut som vi skal bli, om hva som er best. Bygge to nye skoler, eller pusse opp de vi har for en viss sum. Kanskje vi heller bør bygge en fremtidsretta skole, som blir en attraktiv arbeidsplass for bygda, og kanskje med det kan få fylt opp noen kommunale tomter.

Det kan virke som om personlig logistikk på en ellers hektisk hverdag er en stor faktor for mange. At det skal ligge skoler i de to tettstedene vi har, bør ikke legges til grunn i en så viktig avgjørelse for bygdas fremtid. Jeg tror vi alle enes om at vi ønsker 1.-10. trinn i vår egen bygd så lenge som mulig, da er vi nødt til å tenke langsiktig når denne avgjørelsen tas. Nå må vi begynne å tenke på elevene og lærerne som skal bruke Krødsheradskolen. Når skal vi høre på yrkesgruppen som kjenner til skoleverket og skolehverdagen best, nemlig lærerne. Det at noen vil ha det til at lærergruppa på den ene skolen ønsker dagens skolestruktur eller er usikre for hvilken løsning de ønsker å gå for, er skummelt å komme med i en så viktig sak som dette. Dokumenter utarbeidet av pedagogene ved de to skolene viser noe helt annet, det er dette som bør legges frem i en så viktig debatt som dette.

Les også

Generalprøven endte med fortsatt to Krødsheradskoler – om én uke faller avgjørelsen

 

Vi har igjen lagt noen kroner på konsulenter, som stadfester at det og bygge en skole for Krødsherad vil være det rimeligste og beste alternativet. Det vil spare kommunen for fem-seks millioner årlig i driftskostnader, kontra to skoler. Da snakker vi om halve overskuddet vi hadde i 2018, som antagelig er til dels godt drevet administrasjon og av eiendomsskatten.

Har dagens politikere så god innsikt, at de vil overprøve anbefalingene til konsulentene, et arbeid som de selv har vært med og bestilt?

Så er det store spørsmålet, hvor denne skolen bør ligge:

Nå har jeg prøvd å se på bygda som en helhet, selv om noen vil påstå at jeg er inhabil grunnet adresse.

Noresund er midt i bygda, ja. Tenker jo at en plassering av skolen her vil være naturlig. Men der dagens skole ligger, er et lite egnet området for en større skole. Elevene må krysse trafikkerte vei, samt lange avstand til friområder. Trafikale problemer i forbindelse med levering og henting, med bil og busser. Muligheten for utvidelse er også usikkert, det kan resultere i å beslaglegge dyrket mark. Det vil utløse lang saksbehandlingstid og innblanding av fylket, med mulig avslag.

Les også

Ja til én ny Krødsheradskole!

 

Det må kjøpes til områder, som kommunen i dag ikke eier.

Noresund har i dag kommuneadministrasjon, helsetjenester og en plan som er under arbeid for hvordan man skal videreutvikle Noresund. Hvis disse planene følges vil Noresund virkelig være et levende sentrum og vil klare seg fint uten en skole, for de som er bekymret for det.

Krøderen, dette er områder som kommune eier i dag. Det er tilrettelagt for mye aktiviteter rundt skolen, og det er kort vei til friområder både sommer og vinterstid. Vi har en hall, som er helt avhengig av leieinntekter fra skolen. Denne har mange glede av på fritiden om det skulle være av idrettslagets mange aktiviteter, eller leie til private arrangementer.

Sier vi, om vi mister en skole på ett av tettstedene, at dette tettstedet vil bli mindre levende uten en skole, ja da har vi tapt. Det er opp til oss, innbyggere, politikere å klare og levere et attraktivt samfunn som er lokkende for nye innbyggere.

Jeg tør påstå at det ikke er skolen som avgjør hvor vi bosetter oss i bygda. Ser vi på nabokommunen vår kan vi kanskje konkludere med at det er kvaliteten på området rundt som avgjør dette. Jeg vil trekke frem Sandsbråtan Panorama som eksempel. Det ligger 3-4 kilometer unna sentrum, det er likevel reservert rundt halvparten av 22 tomter. Jeg tror vi har endret vårt behov for nærhet til butikk og skole, da vi likevel stort sett velger bilen for å komme oss til disse arenaene.

Les også

Skolestriden i Krødsherad: La oss stå sammen slik at begge tettstedene blir flotte og attraktive

 

I Bygdeposten tirsdag 11. juni kunne vi lese om at på Simostranda var det reservert fire av åtte tomter før de var lagt ut for salg. Både på Simostranda og Sandsbråtan reklameres det for utsikt og sol.

I dag er vi en liten brikke i Buskerud fylke, neste år er vi en enda mindre brikke i Viken Fylke, Olav Skinnes (SP) har allerede varslet at Midtfylket vil få enda mindre tilskudd til samferdsel. Hva med resterende?

Er det ikke på tide at vi bygger for fremtiden, bygger den lille kommunen vår sterk til å stå imot hva fremtiden måtte bringe?

Ja(!) til en skole. Så håper jeg at ryktene om forslaget, om å sette av en visst antall millioner til oppussing av de skolene vi har, skrinlegges. Da skyter vi oss selv i foten.

Lykke til politikere, tenk på fremtiden og de som kommer etter oss…

Kommentarer til denne saken