Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.
Mulig det er litt vel pompøst å skrive om statsledere – både nåværende og forhenværende i en landsens lokalavis i Norge, men når Mikhail Gorbatsjov har gått ut av tiden - i en alder av 91 år - så føles det riktig at han minnes også her. Vi som er oppvokst med kald krig, og mens jernteppet var ugjennomtrengelig, husker hvilket håp for en fredelig utvikling Gorbatsjov tente, da han som Sovjetunionens siste leder tillot at Berlinmuren falt i 1989 og Tyskland atter ble gjenforent. Det er trolig den største begivenheten i Europa etter andre verdenskrig.
Det var en annen stor statsmann – Winston Churchill – som første gang brukte ordet «jernteppe». Det skjedde i en tale 5. mars 1946 – da han sa at et jernteppe hadde senket seg i Europa- et «teppe» som delte kontinentet i to. Det skulle gå helt fram til slutten av 1980-tallet før jernteppet rustet opp og forvitret.
Mikhail Gorbatsjov var den første lederen i Sovjet som framsto som levende for folk flest. Vi husker TV-bildene fra paradene på Den røde plass før han kom til makten. Halvsenile menn med steinansikter. Da Mikhail Sergejevitsj Gorbatsjov kom til makten i 1985 sto han for noe helt nytt. Ord som «perestrojka» og «glasnost» ble allemannseie. Til og med Jahn Teigen hyllet glasnost med låten av samme navn under den norske finalen i Melodi Grand Prix i 1988. Det er foreløpig ingen som har hyllet Vladimir Putin i Grand Prix så vidt vi vet.
Helt hva disse ordene betød visste vi nok ikke, men de lød godt, de ble brukt og de ga håp og ny optimisme om avspenning og fred. Det Gorbatsjov egentlig mente var visst at man skulle omstrukturere og åpne opp. Sovjetunionen hadde egentlig gått i oppløsning for lengst, men Gorbatsjov trodde han kunne klare å redde giganten fra sammenbrudd. Det klarte han ikke. De kulturelle motsetningene og gamle historiske bånd gjorde at folk ville ha frihet. 15 nye land så dagens lys i tillegg til Russland selv, etter at alt hadde kollapset. Dessuten fikk mange land full frihet som Polen, Ungarn og den helt «unaturlige» landet Tsjekoslovika ble til Tsjekkia og Slovakia.
Gorbatsjov ble en politisk superstjerne i vesten. Han oppnådde et godt forhold til USA og president Ronald Reagan. Den amerikanske presidenten utfordret Gorbatsjov allerede i 1987 – i den kjente «Tear down this wall»-talen som han holdt på Brandenburger Tor. To år seinere ble muren revet. Gorbatsjov ble tildelt Nobels fredspris i 1990. Han var virkelig en karismatisk person, som under statsbesøk kunne han beordre sjåføren om å stanse og han gikk ut og snakket med vanlige folk. Det var nesten ikke til å tro. Han skapte håp. Det ble åpenhet og det ble nedrustning. Sovjetunionen brøt fullstendig sammen mot slutten av 1991. Rent politisk kom Gorbatsjov aldri tilbake etter Sovjetunionens fall. Han prøvde, men mislykkes.
Mikhail Gorbatsjov døde denne uken – 91 år gammel, men navnet hans vil alltid bli husket fordi han endret verden.