Gå til sidens hovedinnhold

God idé om seniorboliger, men bom på finansiering

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Bygdeposten hadde sist tirsdag et oppslag med en spenstig idé fra Bård Sverre Fossen om å bygge seniorboliger i Sigdal. Men Fossen bommer fullstendig når han forventer at staten og den nye fylkeskommunen, Viken, skal være med på et slikt prosjekt. Det ligger langt utenfor det staten er med på. Skal et slikt prosjekt kunne realiseres, må det inn en privat utbygger eller et boligbyggelag.

Fossen burde ha luftet ideen med noen av sine partikollegaer i Høyre på Stortinget. Da ville han ha fått klar beskjed om at seniorboliger ligger langt utenfor det staten er med på å finansiere. Utfordringen til Regjeringen er å følge opp med finansiering av sykehjem og omsorgsboliger. Som kommunepolitiker bør Fossen kjenne til at omsorgsboliger med statlig finansiering, bare kan tildeles til personer som har et omsorgsbehov. Om kommunen tildeler en omsorgsbolig til noen som ikke har omsorgsbehov, må kommunen betale tilbake tilskuddet fra staten. Og det er ikke alderen som definerer om du har et omsorgsbehov.

Det er ikke tvil om at det framover vil det være mange seniorer som har god økonomi og kan tenke seg å kjøpe en seniorbolig i de rette omgivelsene. Da er vi avhengig av en utbygger som ser muligheten, og ikke minst at kommunen ser muligheter ved å legge til rette for utbygging i kommuneplanen. Kommunen er nettopp ferdig med arealplanen.

Arbeiderpartiet i Sigdal fremmet mellom 10 og 15 konkrete innspill og bolig- og næringsareal. Hvor mange forslag kom det fra Høyre eller de andre partiene i Sigdal? Ingen! Skal kommunen lykkes med et slik prosjekt som Fossen foreslår, kreves det en langt mer offensiv kommune enn det vi har vært vitne til i den siste kommuneplanprosessen. Det nytter ikke å være så tafatt som Høyre har vært i næringspolitikken i forbindelse med kommuneplanen. Videre kreves det som nevnt et tett samarbeid med en privat utbygger eller et boligbyggelag. Seniorboliger organisert som et borettslag kan være en hensiktsmessig organisasjonsform.

Fint å tenke utenfor boksen Fossen, men det bør være litt realisme i forslaget. Ideen med seniorboliger er god, men jeg hadde ikke forventet at Fossen hadde ropt om penger fra staten i denne sammenhengen.


Les også

– «Det Grå gullet» er en gyllen mulighet for befolkningsvekst

Kommentarer til denne saken