(Eikerbladet)

Langs Horsrudveien i Skotselv har det i flere år blitt produsert asfalt, mye på grunn av den korte veien til en av de beste steinene som kan brukes til asfalt. Fram til nå har ikke dette vært en veldig miljøvennlig prosess, det har det nå blitt endret på.

Mandag åpnet PEAB asfalt deres andre ECO-Asfalt produksjonsverk. Deres første ble åpnet i Tønsberg i 2021, men nå åpner de i Øvre Eiker.

LES OGSÅ: Kuttet ned i Partum for å satse på eget prosjekt: – Utelukkende positivt

50 prosent

PEAB er et av Nordens ledende bygg- og anleggsselskaper med kontorer i Norge, Sverige og Finland. Kommunikasjonssjef i PEAB Asfalt, Erik Riste, hadde tatt turen til Eikerbygda for å overvære åpningen av deres nye asfaltverk. Han forteller at den største forskjellen på det gamle verket og det nye først og fremst er hvilket drivstoff som brukes under oppvarming av steinen som skal bli til asfalt.

– Vi har byttet fra diesel til bioolje. Det vil alene redusere utslippene ved dette verket med 50 prosent.

Riste forteller at de skal gjøre om alle deres asfaltverk om til ECO-asfaltverk. I Sverige har de allerede gjort om samtlige av sine stasjonære verk. Senere i år vil de åpne ett ECO-verk på Karmøy.

LES OGSÅ: Hjerneblødning og hjerneslag stopper ikke Gunstein: – Jeg har aldri opplevd maken

Tolv nye arbeidsplasser

Regionsjef i PEAB Sør, Jan Asle Skaane, forteller at man ikke bare produserer ny asfalt ved verket, men har også muligheten til å resirkulere gammel asfalt. I tillegg til å være mer miljøvennlig har det nye verket åpnet opp for tolv nye arbeidsplasser.

– Man møter ofte på de som mener at måten ting alltid har blitt gjort er måten man skal fortsette å gjøre det på. Selv om det blir litt dyrere å produsere, er asfalten av like høy kvalitet. Vi ser også i anbudsrundene at det blir lagt mer vekt på utslipp nå enn før og det vil vi også vinne kontrakter på.

Distriktssjef for produksjon sør og øst, Daniel Ringen, jobbet selv på et asfaltverk for kun ett år siden. Han forteller at arbeidsdagen ikke har endret seg nevneverdig for de på verket etter ombyggingen.

– Det eneste er måten vi varmer opp og at vi har fått ekstra utstyr. Det er det.


LES OGSÅ: Får 1.2 millioner kroner mindre i støtte enn da kommunen het Nedre Eiker: – Ekstremt dramatisk

– Alle må bidra litt

Ordføreren i Øvre Eiker, Knut Kvale, fikk den store æren av å klippe et sikkerhetsbånd og erklære stedet for åpnet. Han la mye vekt på hvor bra dette er for både kommunen og landet og at verket er «inn i tiden».

– Alle bedrifter som gjør det de kan for å redusere CO₂ forbruket er kjempebra. Alle må bidra litt og det hjelper, fastslo ordføreren.