Rettssak starter i dag

Befaring før tvangsrydding hos GBL bildeler. Med Jugern.Foto: Rune Folkedal

Befaring før tvangsrydding hos GBL bildeler. Med Jugern.Foto: Rune Folkedal Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

GBL Bildeler og daglig leder Berit Jørgensen nektet å vedta en bot på én million kroner for brudd på forurensningsloven. I dag starter oppgjøret i retten.

DEL

Tre dager er satt av til saken i Eiker, Modum og Sigdal tingrett der påtalemyndigheten mener at GBL har drevet behandlingsanlegg for kasserte kjøretøy uten tillatelse.

Kjempebot

Tiltalen omfatter også ulovlig demontering av kasserte kjøretøy. I januar i år ila politimesteren i Søndre Buskerud virksomheten et forelegg på én million kroner. Det nektet GBL å godta.

– Vi mener vår klient er uskyldig og skal frifinnes, sier advokat Pål M. Andreassen i advokatfirmaet Hjort som representerer GBL.

Han vil hevde at forelegget er svært urimelig, også tatt i betraktning virksomhetens omfang. Forsvareren viser til at store milliardselskaper som for eksempel Statoil sjelden opplever forelegg i denne størrelsesorden.

Uskyldig

– Vi vil ikke prosedere saken i media. Det av respekt for retten, men det er heller ingen grunn til å gi aktoratet slik informasjon på forhånd, sier Andreassen til Bygdeposten.

Han forteller at de har kalt inn fire vitner. Hvem det er vil han ikke si noe om.

Hans kollega, Møyfrid Eggebø, er forsvarer for GBLs daglige leder, Berit Jørgensen. Hun vil også at hennes klient blir frifunnet.

– Utover det har jeg ingen kommentar, sier hun.

Jørgensen er samboer med GBLs ansikt utad, Leif Arne Rolfstad.

Langvarig konflikt

Det er ingen hemmelighet at fylkesmannen og Øvre Eiker kommune på den ene side, og GBL på den andre, ikke har hatt det beste forholdet. I 2013 beordret fylkesmannen tvangsrydding av eiendommen, og i alt 100 billass med jern og metall ble kjørt bort.

Det inkluderte 100 biler som fylkesmannen omtalte som vrak, mens nevnte Rolfstad mente det var delebiler.

Konsesjon

GBL har lenge etterlyst en konsesjon som hviler på eiendommen. Den har aldri Øvre Eiker kommune klart å finne igjen.

Akkurat den konsesjon blir trolig ett av kortene GBLs forsvarere vil spille på i tingretten i Hokksund de neste dagene.

Dersom GBL Bildeler AS skulle bli dømt, spørs det hvor mye det er å hente. Verdiene ligger i et annet selskap: GBL Eiendom AS

Artikkeltags