Krever millionforelegg og fengsel

Artikkelen er over 5 år gammel

Aktor la ned påstand om et kjempeforelegg for GBL som foretak, bot og fengsel for styreleder Berit Jørgensen.

DEL

Rettssaken mot GBLGBL Bildeler sto tiltalt for brudd på forurensningsloven og har nektet å vedta et millionforelegg for dette.

I rettssal 1 i Eiker, Modum og Sigdal tingrett har saken hatt sine siste runder tirsdag og onsdag. De siste rundene i denne om gang i alle fall.

Som tiltale

Aktor Hans Egil Seljordslia la ned påstand om at GBL måtte ilegges et forelegg på 1,2 millioner kroner. Han mener at selskapets styreleder, Berit Jørgensen, må dømmes til 45 dagers betinget fengsel, 30 000 kroner i bot, subsidiært 60 dager i fengsel.

I tillegg mener påtalemyndigheten at både selskap og styreleder må betale saksomkostninger etter rettens skjønn.  Det betyr at aktors påstand er identisk med tiltalen, og at han ikke har funnet noen formildende omstendigheter etter to dager i rette.

Seljordslia ønsker ikke i å spekulere på hva påtalemyndigheten gjør hvis dommen fraviker deres påstand mye.

– Det må vi ta når dommen kommer, sier han.

Full frifinnelse

Berit Jørgensen nektet i retten for all straffskyld, både for selskapet, og for seg selv som styreleder.

Forsvarerne forsøkte primært å avvise saken på prinsipalt og teknisk grunnlag, dernest ba de om full frifinnelse eller at de tiltalte måtte dømmes på mildest mulig måte.

– Vi er ikke overrasket over påtalemyndighetenes påstand, men har ingen kommentarer utover det, sier Berit Jørgensens forsvarer, advokat Møyfrid Eggebø til Bygdeposten.

LES OGSÅ: Nekter straffeskyld

Langt unna

– For å være straffbar etter straffeloven må forurensningsfaren ha en viss grad av sannsynlighet, og det må være fare for skade av betydning. I denne saken er vi ikke i nærheten av noen av delene, sier forsvarerne Pål M. Andreassen og Møyfrid Eggebø.

Behandlingsanlegg

Noe av stridens kjerne er om GBL Bildeler driver et behandlingsanlegg, det vil si tar imot biler, demonterer dem og selger deler. Aktoratet mener det, men får motbør fra tiltalte. De hevder at de i all hovedsak driver kjøp og salg av bruktbiler og import av brukte bildeler som de videreselger.

Det er deleimporten som betyr noe, og der de tjener pengene sine, forklarte Jørgensen og Rolfstad i retten.

Det er forventet dom i løpet av neste uke.

Artikkeltags