Jeg sliter med konstant dårlig samvittighet. Jeg har en haug med bøker jeg burde lest. Så har vi en anselig mengde TV-kanaler og streamingmuligheter som benyttes lite. Jeg er på etterskudd med bladene Aftenposten historie og Aftenposten Innsikt. Appen med lydbøker inneholder et univers som ikke på langt nær utforskes så mye og så hyppig som det hadde fortjent. Jeg er sterkt på etterskudd når det gjelder å få hørt på alle podkastene som finnes og som man hele tiden blir oppfordret til å høre på. Onsdag i forrige uke gikk jeg glipp av nyhetsmorgen på NRK P2 også. Det er rett og slett ikke tid til å fordøye alt dette. Likevel ligger det og ulmer.

Har det rett og slett blitt for mange tilbud? Vi merker det her i Bygdeposten også. Det er knallhard kamp om folks tid. Klarer vi å få den gjengse abonnent til å bruke 10–15 minutter på oss daglig, er vi fornøyde. Selv det er ingen selvfølge. Vi konkurrer med Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok, podkaster, serier som skal streames og kanskje noen til og med leser bøker og hører på lydbok også. Døgnet har kun 24 timer og du verden så mye tid det tar å sjekke ut det siste i matblogger, dansetrinn på TikTok og se det siste naboen har lagt ut på Facebook fra campingen. Der kan vi se hva folk spiser, drikker og blomsterprakten i krukkene for å nevne noe.

Det blir stadig færre mennesker som leser aviser på papir. Det er stadig flere som leser dem på mobilen. De har avisen med seg hele tiden. Men inne på telefonen er det også mye annet som frister. Spill for eksempel. Det er ikke noe problem å bruke hele livet sitt på mobiltelefonen.

Forleden dag var jeg på kino i Vikersund. Det var meg og 19 andre som så premièren på Top Gun. Selv om det var god plass i salen ville tilfeldighetene det til at jeg to seter unna et par venninner som kanskje var i begynnelsen av 20-årene. I sidesynet fikk jeg med meg at de var mer på sosiale medier under den filmen enn de fulgte med Maverick og hans halsbrekkende flyging. De klarte ikke å sitte i halvannen time uten å ta opp mobilen for hvert andre minutt. Emojier (symboler med farger) lyste opp i kinomørket i fargene rød, gul og rosa. Mann på 55 lot seg ikke plage av det, men tenkte litt på hva man taper ved å ikke kunne gå inn i filmen og bli en del av handlingen. Konklusjonen: Instagram for jenter i 20-årene – Top Gun= 10–0. Top Gun – mann 55 = 10–0.