iSandnessjøen: – Jeg trodde først at jeg ble stukket av et insekt på to punkter like ved hverandre, men såret begynte å bli veldig irritabelt. Jeg hadde vondt i foten, men tenkte ikke over det. På mandag var såret skikkelig betent og jeg bestemte meg for å dra til legen. Legen sa at dette så ut som et hoggormbitt, forteller Fritz Todal.

Todal oppdaget bittet da han befant seg i Sandnes-området.

– Jeg var ikke helt sikker på om det var hoggormbitt, men folk har jo tidligere sagt at det er hoggorm i Botn.

Førsteamanuensis ved institutt for naturhistorie på NTNU, Dag Dolmen, forteller at det ikke er hverdagslig at man hører om hoggormbitt fra Sandnessjø-området, men at det er en viss sannsynlighet.

– Dette er veldig interessant! Man kan se at han har blitt bitt på to steder og at vevet omkring er oppløst. Det er svært typisk for hoggormbitt. Man sier at hoggormgrensa går opp til Sømna og Brønnøysund-området, men man hører av og til om folk som har blitt av hoggorm lenger nord.

Dolmen forteller at det på 1800-tallet var mye hoggorm i Nord-Rana og at det går en del rykter om bitt. Han forteller at man tror det er en liten økning i hoggormbestanden på grunn av varmere klima, flere smågnagere, samt at flere ringer inn til Giftinformasjonen angående hoggormbitt.

– Vi kan ikke være 100 % sikre, men det er en mulighet.