De to ungdommene fra Drolsum er nemlig aktive orienteringsløpere – og kan reise på trening til tross for at koronakrisen herjer landet.

– Det er moro at det faktisk finnes noe å gjøre. Dagene kan bli litt lange med hjemmeskole og svært lite aktiviteter ellers, sier de to.

«Korona-trening»

Modum O-lag har nemlig lagt opp til et opplegg med koronatrening. Allerede 22. mars var en løype klar på Furumo, og denne uka ligger det poster i skogen på Tangen i Vikersund.

– Det er ikke snakk om fellestrening, men et felles treningstilbud. Altså har vi kart tilgjengelig på O-lagets hjemmeside, og poster i skogen slik at alle som vil kan ta seg en tur, sier Gotfred Rygh i Modum O-lag.

Dermed er sesongen på sett og vis i gang for orienteringsløperne, selv om alle former for menneskeansamling også her er forbudt.

– Dette er trening som skjer i samsvar med retningslinjer fra orienteringsforbundet og etter godkjenning fra Modums egen kommuneoverlege. Det viktige er selvsagt at man holder avstand til andre, og at man ikke går eller løper gjennom løypa i for store grupper. Her gjelder de samme anbefalingene i skogen som ellers, sier Rygh.

Også tilbudet om månedens post vil være oppe å gå allerede fra 1. april.

– I hvert fall fra en gang til uka. Vi synes det er viktig at folk kommer seg ut og får frisk luft og noen fine opplevelser i denne tiden, sier Rygh.

(Saken fortsetter under videoen)

Bli med på vei til første post på Tangen i Vikersund

UsynligO

Familien Hope er altså blant dem som benytter seg av tilbudet. Torsdag ettermiddag tok de runden på Tangen.

– Dette er et flott tilbud av O-laget. Det gir oss mulighet for å trene på idretten vår, og siden kartene er gratis for alle på O-lagets hjemmeside gir det mange mulighet til å komme seg ut, mener pappa Gunnar Hope.

Han skryter også av digitale løsninger, som gir mulighet for nykommeren UsynligO.

– Her finnes det ikke fysiske postskjermer og alt skjer via en app på telefonen. Denne er GPS-basert og sier fra når du er på posten. På den måten kan du få strekktider og sammenligne løpet ditt med andre, uten at du noen gang har vært i nærheten av andre mennesker som på et tradisjonelt løp, roser Hope.

Denne muligheten har foreløpig ikke Modum O-lag benyttet seg av, men den finnes på Ringerike og Kongsberg, for å nevne noen.

Mer aktivitet kommer

Det teknologiske alternativet Modum derimot har blitt med på, med stor suksess de siste to årene, er Stolpejakten. Her brukes også gjerne telefon med app for å registrere fysiske stolper.

– Også dette er godkjent fra forbundet og kommuneoverlegen. Det betyr at vi jobber på spreng med å få opplegget klart og satser på sesongstart 1. mai, sier Rygh.

Det vil bli gjort ekstra tiltak rundt smitteverninformasjon i materiellet vi sender ut i forbindelse med Stolpejakten i år. I tillegg legges det opp til kontaktløs registrering av poster i årets turorientering.

– Her har det tidligere vært klypetang for å lage hull i stemplingskortet. Dette er en smitterisiko, og tanga vil bli byttet med bokstavkoder, som den enkelte kan skrive ned med sin egen penn. På den måten unngår vi kontaktpunkter og kan starte også turorienteringen 1. mai.

Nytt av året er at Stolpejakten og turorienteringen vil ha enkelte felles poster.

– Vi håper på en dobbel gevinst av dette, ved at enda flere deltar på begge tilbudene.