Ikke kaos i år: Spøkelsesbygada Eggedal onsdag 8. april 2020 kl 11.05, normalt skulle det onsdag i påskeuka vært fullstendig kaos men ikke i år

Fredag den 13.

Ein innbarka Eggedøling på skikkelig tynn is som spaltist, men ein ting e sikkert je har ikkje paraskevidekatriafobi, nemlig frykt for fredag den 13.
Av
Publisert

Det heter seg at når den 13. havner på en fredag så betyr det dobbel ulykke. Kan aldri si at jeg har tenkt så masse på dette, men det har skjedd både positive og negative ting på denne dato. Fredag 13. juni 1952 forsvant et svensk spionfly sporløst, fredag 13. oktober 1307 ble tempelridderne i Frankrike arrestert, fredag 13. mai 1927 sprak finansboblen og det tyske aksjemarkedet kollapset - «svart fredag», fredag 13. januar 1939 bryter en av historiens verste skogbranner ut i Australia, fredag 13. februar 1970 gav Black Sabbath ut sin mørke debutplate, Heavy metall-musikken var skapt. Fredag 13. mai 1932 ble Donald Duck født. Dette er bare noe av det som har skjedd på fredag 13.

Så kom fredag 13. mars 2020 som for Sigdølingane vil bli husket som starten på en veldig annerledes vår. Ungene fikk ikke reise til barnehage/skole, bevertningsstedene i bygda måtte stenge, frisørene måtte legge bort saksa, fritidsbeboerne i Sigdal fikk beskjed om å bli på sin faste bostedsadresse, alt dette på ubestemt tid. Det ble innført hjemmekontor for mange, og mange av oss ble kjent men noen nytt, nemlig Teams.

Korona ble det som satte bygda vår ut av spill fra fredag 13. mars, vinteren var flott og som for veldig mange næringer er kjempeviktig. Påska var like rundt hjørne, men hva hjalp det når det kun var bygdas egne som fikk være her. Vi ble boende i ei spøkelsesbygd, nesten ingen var ute, alle fritidsaktiviteter var stoppa, unger/ungdom var heime, og all skole foregikk via nett. Alle arrangementer ble avlyst, inntekter til lag og foreninger ble brått rivi bort, men heldigvis bor vi i Norge og flere gode støtteordninger er kommet på plass.

Dette er ny historie, men det skjedde på fredag 13. og i mitt hue så er det ikke bare negativt alt som skjedde. Alle unge som har hatt digital undervisning i så mange uker vil ha en fordel videre i livet da de har lært seg nye metoder å jobbe på uten å være under samme tak. Møter er blitt holdt på Teams ol, noe som er veldig effektivt. Tror dette er en møteform som også kan brukes i mer normal tid for å spare både penger, tid og miljø i tillegg til vanlige møter.

Ønsker å gi en stor honnør til alle som ble pålagt å stenge ned på ubestemt tid, dette har vært steintøft men motet og ståpåvilja har dere alle hatt. Når klarsignalet for åpning kom var dere alle på tå hev.

Vi har hatt helsearbeider, butikkpersonell og andre som hele tida har holdt hjula i gang så resten av bygda skulle ha det best mulig, disse er det bare å bøye seg i hatten for. Uten disse hadde vi alle samme sliti veldig.

Fredag 13. mars har også ført til et tettere samarbeid med nabokommunene om markedsføring av regionen som turistmål for Norgesferien 2020. Tviler på at vi i 2020 hadde sett Visit Norefjell som markedsfører av hele vår region om det ikke hadde vært for nedstenginga. Tommel opp, og håper på fortsettelse.

Sigdal Kommune sin krisestab kom på beina og blei virkelig testa, avgjørelser ble tatt, og informasjon skulle gis til flest mulig fortest mulig. Bare en ting å si at dette syns jeg har fungert veldig bra alt tatt i betraktning, Sigdal TV som infokanal kom fort på banen, enkelt og veldig bra. Alle har nok ikke vært enige i alle avgjørelsene som ble tatt men når alt kommer til alt så tror jeg krisestaben har gjort en kjempegod jobb som har vært til det beste for bygda. I tillegg til at Sigdals befolkning tok denne som alle dugnader seriøst, og alle har levd under mottoet Alt Blir Bra!

Vi skriver nå 1. aug og vi har hatt en sommer som vi ikke har sette maken til før i bygda vår når det gjelder besøkende. Helt supert at så mange har oppdaga at vi har ei kjempeflott bygd som er verdt et besøk, dette har ført til at butikker, bevertningssteder og severdigheter har hatt masse å henge fingrane i, noe som gjør at hjula kan fortsette å rulle etter en tung vår.

Jeg håper opplevelsen fredag 13. mars 2020 er en opplevelse som vi aldri igjen skal få. Vi putter den inn i historiebøkene og så kan våre etterkommere finne ut om det kom mest negativ el positivt ut av denne.

Nå fortsetter vi alle det gode arbeidet som vi har lært oss med håndvask, spriting og omtanke så satser jeg på at fredag 13. november 2020 blir en dato som forbigår i stillhet.

Vil få avslutte med å gi en stor takk til alle i bygda både fritidsbeboere, fastboende og næringsliv, vi er ei bygd å være stolte av, det har virkelig tida etter fredag 13. mars bevist!


Artikkeltags