Gå til sidens hovedinnhold

Fredag den 13. for Ap

Artikkelen er over 2 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

93 års historie med en uavbrutt rekke med Arbeiderpartiordførere i Modum er over. Det hjalp ikke at partiet gjorde et meget godt valg og sikret seg støtte av nær 40 prosent av dem som stemte. 14. oktober, når det nye kommunestyret skal konstitueres, vil Grøndahl Aamodt (SP) ta over og Ståle Versland (AP) må ta plassen blant representantene nede på gulvet i kommunestyresalen. Hun har sikret seg støtte fra Frp, Høyre, KrF og Venstre. Dermed har hun 19 av 35 representanter i ryggen.

Hvem som blir ny varaordfører og hvem som skal lede hovedutvalgene vet vi ikke i dag. Men det som er hevet over tvil er at Høyre og Frp har gitt avkall på svært mange av sine hjertesaker for å få dette til. Det betyr at Modums neste varaord-fører kan hete Ole Johan Sandvand (KrF). Vi er i hvert fall helt sikre på at han ikke heter Jon Hovland (H).

Det som nå skjer er selvsagt en gedigen skuffelse for sittende ordfører Ståle Versland, Modum Arbeiderparti, trofaste velgere og andre politiske støttespillere. Modum Ap vant på mange måter slaget, men de tapte selve krigen. Ståle Versland må ikke ta dette personlig. Han er en populær ordfører og han ledet partiet fram til et meget godt valgresultat.

Det er to hovedårsaker til at fredag den 13. september 2019 for alltid vil stå i et grelt lys for Modum Arbeiderparti. Det ene er at den grønne bølgen ikke har nådd Modum. Hverken Miljøpartiet De Grønne eller SV gjorde noe godt valg i Modum. Hadde de nasjonale trendene også slått inn her ville dette vært kokt mat for Ståle Versland og Modum Ap.

Ståle Versland må ikke ta dette personlig. Han er en populær politiker.

Knut Bråthen, på lederplass

 

En annen forklaring er det som skjedde etter kommunevalget i 2015. Da ble et mangeårig tett samarbeid med Senterpartiet brutt. Hvorfor det skjedde har Ap og SP fortsatt ikke klart å bli enige om. Når de heller ikke har klart å få snakket ut om dette de siste fire årene, skal vi ikke se bort ifra at det som nå skjer er et takk for sist.

Modum har mye å takke Arbeiderpartiet for. Helt siden midt på 1920-tallet har de hatt ordføreren. Det har vært styringspartiet med stor S. Ikke noe annet parti har så til de grader satt sitt preg på utviklingen fram til den utgaven av Modum vi ser i dag. I etterkrigstiden og til langt ut på 1990-tallet hadde partiet rent flertall. Store industriarbeidsplasser – der folket på gulvet kjente på klasseskillet – gjorde at ord som solidaritet og samhold hadde en stor betydning. Det var på gulvet på Katfos, Drammenselva og Westad for å nevne noen av mange, at Arbeiderpartiets grunnfjell sto støtte og solid i tiår etter tiår.

Men i likhet med landet for øvrig har Modum endret seg og folkene som bor her i takt med det. Men når Modum Ap likevel står så sterkt som det fortsatt gjør, så sier det også noe om et parti som har klart å fornye seg – i hvert fall noe, men kanskje ikke nok?

Hvordan kommer så moingene til å merke at kommunen får en ordfører fra et annet parti? Hvis vi ser på det de fire partiene har blitt enige om så langt, blir det ingen revolusjon. De er enige om å ikke innføre eiendomsskatt på hus og hytter. De vil prioritere en heltidskultur der det i dag er mange deltidsstillinger i kommunes drift. De vil intensivere arbeidet med togstopp og få en avklaring om rv. 35. De sier nei til konkurranseutsetting av tjenester innen teknisk og helse- og sosial. Så lover de satsing på skole og eldreomsorg.

Dette er saker som Senterpartiet også kunne fått gjennomslag for hos AP. Når de likevel takket nei til å bli med Ståle & co. skyldes at de nå ønsker et skifte. Det var noe de gikk ut med i valgkampen og sa var målet. Nå har de nådd sitt mål og det blir spennende å se. Til de som lenge har jobbet for et politisk skifte har strukket seg svært langt for å få til dette. Likevel var det en smak av seier i går. Også Ap tøyde strikken til bristepunktet i sine frierier. På den måten kan vi si at uavhengig av hvilken side Senterpartiet til slutt hadde havnet på, så ville det blitt Senterpartipolitikk uansett. For oss i avisen er det bare å se fram til fire år med spennende politisk ordskifte.

Kommentarer til denne saken