Foreslår avfallsstasjoner i stua di til jul: – Gjelder å motstå fristelsen

KJENT SYN: I mange stuer flyter det over med julepapir og emballasje på julaften. Husk at julepapir og julehyssing ikke skal i peisen, men kastes i restavfallet. Grønt Punkt Norge-sjefen anbefaler å opprette avfallstasjoner i stua for å holde orden på emballasjeberget.

KJENT SYN: I mange stuer flyter det over med julepapir og emballasje på julaften. Husk at julepapir og julehyssing ikke skal i peisen, men kastes i restavfallet. Grønt Punkt Norge-sjefen anbefaler å opprette avfallstasjoner i stua for å holde orden på emballasjeberget. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Julaften flyter det over av emballasje, som verken skal brennes eller kastes i restavfallet. En smart løsning kan være å lage avfallsstasjoner i stua.

DEL

(Drammens Tidende) BUSKERUD: Julehandelen forventes å nå nye høyder i 2019, ifølge Virke. Nasjonalt kommer vi til å handle for 58 milliarder i desember.

I Buskerud er det forventet handel for 3,1 milliarder, eller 10.900 kroner pr. innbygger. Det er en økning på halvannen prosent fra i fjor.

– Gjelder å motstå fristelsen

Grønt Punkt Norge frykter at mye av emballasjen ender i peisen eller i restavfallet.

– Vi har grunn til å tro at minst 62. 000 tonn emballasje følger med årets norske julehandel, og mye av dette havner under treet. Da gjelder det å motstå fristelsen det er å bare stappe alt usortert i søppelsekker, eller hive det i peisen, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge i en artikkel Pressenytt har laget for Grønt Punkt Norge.

Hvis antall julegaver går opp i år igjen, betyr det mer emballasje – og et større ansvar, påpeker Røine.

DIREKTØR: Jaana Røine i Grønt Punkt Norge har gode råd om hvordan emballasjen som flyter i stuene på julaften kan ordnes greit og på miljøvennlig vis.

DIREKTØR: Jaana Røine i Grønt Punkt Norge har gode råd om hvordan emballasjen som flyter i stuene på julaften kan ordnes greit og på miljøvennlig vis. Foto:


Anbefaler avfallsstasjoner i stua

Hun foreslår derfor at man i god tid før julekvelden lager kildesorteringsstasjon i stuen. På den måten kan man fortløpende rydde opp i isopor, plastemballasje, kartong, gavebånd og gavepapir.

– Isopor blir statisk på sorteringsanleggene, og er derfor vanskelig å gjenvinne. Lever den heller på en miljøstasjon eller kast den i restavfallet. Gavebånd er også et stort problem, fordi det setter seg fast i mekanikken på sorteringsanlegg. Kast derfor bånd i restavfallet, sier Grønt Punkt Norge-sjefen.

– Samtidig er det viktig at du sorterer og leverer plast- og kartongemballasje i kommunens innsamlingsordning, slik du pleier resten av året, legger hun til.

Gavepapir i restavfallet

Gavepapir har i mange år vært et problem for avfallsbransjen, fordi det ofte inneholder store mengder leire og fargestoffer – og veldig lite papirfiber. Dette avfallet skal derfor ikke leveres med pappemballasje og kartong, men kastes i restavfallet.

Noen kommuner har egen innhenting av julepapir, men det gjelder ikke i drammensdistriktet.

– Et tips er å bruke resirkulerbare gaveesker av kartong, eller gaveposer som er laget av gråpapir. Og bobleplasten som beskyttet julegaven din i år, kan kanskje rulles sammen og gjøre en like god jobb neste jul, foreslår Røine i artikkelen.

Usikker på noe i den hjemlige kildesorteringen? Da kan du finne svar på sortere.no

Grønt Punkt Norge

Grønt Punkt Norge sikrer finansiering av returordninger for plastemballasje, metallemballasje, glassemballasje, emballasjekartong, drikkekartong og bølgepapp.

Grønt Punkt Norge eies av materialselskapene, og er et nonprofit-selskap med mål om å få alle bedrifter til å ta miljøansvar for den emballasjen de sender ut på markedet.

Norske bedrifter har et ansvar for emballasjen også etter at den er tom. Som medlem i Grønt Punkt Norge kan bedriften være trygg på dette miljøansvaret ivaretas.

I 25 år har materialselskapene som eier Grønt Punkt Norge sørget for at emballasje som samles inn over hele landet blir gjenvunnet.

Artikkeltags