Politikerne i Sigdal viser at de setter pris på den store dugnaden som ble gjennomført fra mars 2020 til senvinteren i år. Vi snakket selvsagt om koronapandemien som krevde mye av oss alle. Det fins ikke det mennesket i Norge som ikke på en eller annen måte ble påvirket av pandemien. I forrige uke vedtok formannskapet i Sigdal at det skal settes av en halv million kroner til en folkefest for innbyggere og ansatte. I utgangspunktet foreslo administrasjonen at pengene utelukkende skulle brukes på ansatte og frivillige, men formannskapet gjorde klokelig et godt forslag enda bedre. Da fungerer politikken.

Her går Sigdal foran og det gjør ikke noe om andre kommuner følger etter. Denne sommeren er Norge gjenåpnet med alle mulighetene og gleden det fører med seg. Pandemien er ikke glemt, selv om vi raskt har kommet tilbake til mer normale tider. Pandemien viste det beste i oss på mange måter. Vi gikk stort sett i flokk og selv om noen sto mer i krigen enn andre, skal alle ha takk for at de bidro. Eksakt hva markeringen skal inneholde er uklart, men at det skal bli en folkefest er helt sikkert. Det fortjener honnør.

Sett i bakspeilet var det som skjedde helt uvirkelig. Det var hakket før portforbud. Regjeringen bestemte hvor mange vi kunne ha på besøk. Hytteiere fikk ikke reise til fritidsboligen sin. Barn måtte ha hjemmeskole. Barnehager ble stengt. Det ble etbalert kontorplasser på kjøkkenbord og soverom. Folk satte ryggen til og løftet i flokk. Mange virksomheter måtte stenge. Vi holdt avstand og vasket hender som om vi deltok i VM i håndhygiene. Matbutikker kjørte varer hjem til de mest sårbare. Beboere på sykehjem var avskåret fra sine kjære i lange tider. Dette og mye, mye mer var hverdagen vår lenge.

Vi har aldri stått i noe lignende. Det var tilstander vi aldri hadde drømt om å komme inn. Men vi klarte det. Oppfinnsomheten var grenseløs og vi fikk virkelig se hva det vil si å kunne bruke digitalt verktøy. For samfunnet gikk ikke i stå. Vi løser tingene - bare på en annen måte. Nå er det mai og vi skal feire nasjonaldagen vår på normal måte igjen. Det blir glade barn i toget og det er lov å gi hverandre og klem igjen. I denne sammenheng velger jeg å tau et stort hurra for Sigdal! Dette fortjener innbyggerne og de ansatte.