Flest branner på lille julaften – 23 hendelser i fjor

Artikkelen er over 1 år gammel

Det brenner mest i desember, og den brannfarligste dagen av alle var lille julaften i fjor, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB.

DEL

(Eikerbladet) I november var Eikerbladet med på en el-kontroll der tilsynsinspektør for Norsk Elkontroll Tom Andersen fortalte om feilene mange gjør, og hva slags konsekvenser det kan ha.

Desembertallen viser 359 branner og branntilløp på landsbasis. Åtte personer omkom, og flest branntilfeller var på lille julaften med 23 hendelser.

– Lille julaften er en dag preget av forberedelser, og mye bruk av levende lys og åpen ild. De fleste branntilløp starter ved komfyren på kjøkkenet, og dagen før dagen tilberedes det gjerne mye fet julemat i grytene. Mange får besøk, og det er fort gjort å glemme komfyren noen sekunder, sier Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring.

– For dem som blir rammet av brann i jula er det ekstra tragisk. Det kan sikkert være flott å feire jul på hotell, men neppe hvis det er på grunn av at huset ditt har brent ned.

LES OGSÅ: Høysesong for dødsbranner: – Denne feilen gjør nesten alle

31 omkommet hittil i år

I fjor registrerte forsikringsbransjen vel 30.000 skader etter brann, til en estimert skadekostnad på 6 milliarder kroner. I fjor omkom 39 mennesker i brann, mens tallet på omkomne hittil i år er 31. Av disse er 26 menn og 5 kvinner.

– Menn er overrepresentert blant omkomne og skadde i branner og branntilløp, og en av årsakene kan være at de generelt er dårligere til å tenke brannsikkerhet. Så hører det med at tre av fire som omkommer i brann er personer med nedsatt funksjonsevne eller rusavhengige, samt at eldre over 70 år har opptil fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann sammenlignet med resten av befolkningen, sier Setnes.

LES OGSÅ: Nå blir strømmen din kuttet hvis du ikke retter opp i elektriske feil: – Folk må skjønne alvoret

Halvparten starter på komfyren

Nær halvparten av alle branner og branntilløp i fjor startet på komfyren.

– Dette er som regel tørrkokinger, man glemmer av kokeplaten og i verste fall tar det fyr. Tilberedning av mat er en av de vanligste årsakene til brann, og i adventstiden lager vi mye mat hjemme. Glemte gryter med smult og ribbefett som tar fyr er en av gjengangerne til alvorlige branntilløp, hvor de aller fleste skjer på ettermiddagen, sier Setnes.

Statistikken for i fjor viser at det desidert brannfarligste rommet i en bolig er kjøkkenet. Deretter kommer stuen. I nær halvparten av tilfellene ble brannen oppdaget av at noen så eller luktet røyk eller flammer, mens det i 13 prosent ble varslet av en røykvarsler.

– Røykvarsleren er en billig og god livsforsikring, og det er jo spesielt om natten, mens man sover, at den virkelig kan utgjøre forskjell mellom liv og død. At man våkner i tide til å berge seg selv og familien ut av en bolig som er i ferd med å ta fyr, og det er ofte røyken som dreper, sier han.

Frykter branner i juletiden

I fjor omkom 39 personer i brann, i snitt har det omkommet 62 personer hvert år siden 1979. Over 80 prosent av alle de omkomne har omkommet i boligbrann. De siste årene har det imidlertid vært en klar tendens at færre omkommer i brann.

– Økt fokus på brannsikkerhet i form av røykvarslere og brannslukningsutstyr, i tillegg til komfyrvakt på kjøkkenet, har helt klart spilt inn her. I tillegg er mye elektrisk utstyr blitt sikrere. De bruker mindre strøm og utvikler mindre varme, for eksempel LED-belysning. Når så er sagt, i adventstiden er det mer bruk av åpen flamme som stearinlys, noe som medfører til økt brannfare og dessverre flere boligbranner, sier han.

Gode råd for en brannsikker adventstid:

 • Vær forberedt på at det kan brenne.
 • Test røykvarslerne jevnlig, ha seriekoblete røykvarslere.
 • Gjør deg kjent med hvordan slokkeapparatet virker.
 • Gjennomfør brannøvelse, lær barna rømningsveiene.
 • Skru av elektrisk julebelysning om natten, og når du ikke er hjemme.
 • Gå aldri fra levende lys, sjekk at alle levende lys er slukket.
 • Unngå lysmansjetter og brennbar pynt.
 • Sjekk det elektriske anlegget, ikke overbelast strømnettet.
 • Vær forsiktig med å bruke for mange skjøteledninger og unngå store floker.
 • Slå av komfyr, vaskemaskin og tørketrommel når du sover eller er ute.
 • Unngå tørrkoking, bruk komfyrvakt.
 • Ved brann, husk denne rekkefølgen: Redde - Varsle på 110 - Slokke.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken