– Det finnes mange muligheter til å nyte høstfargene helt gratis, opplyser Norsk Friluftsliv.

– Det er mange som tror at de må ha spesielle antrekk og duppedingser for enhver friluftsaktivitet, men slik er det jo ikke, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

For det er jo ikke utstyret, men nettopp de gode opplevelsene friluftslivet handler om, mener han.

– Det viktigste er at man holder seg varm, tørr og har med nødvendig mat og drikke. En tur i skogen er ikke noe moteshow, understreker Heimdal.

En god regel er å alltid ha ull innerst mot kroppen, og å ha med et ekstra par tørre ullsokker i sekken. Hvis det er noe du absolutt trenger, så vil mange ha mye å hente på å låne eller kjøpe brukt, mener Heimdal.

Mangler du utstyr til å gjennomføre turen, så sjekk med din nærmeste BUA utlånssentral for fritidsaktiviteter eller annet sted hvor ting lånes ut.

Saken fortsetter under bildet.

Har du tilgang til et telt eller en hengekøye, har du gratis overnatting nesten hvor som helst i naturen, hele året.

Ifølge Lasse Heimdal trenger du ikke å reise langt for å få minneverdige opplevelser i høstferien.

Mange er så heldige å ha flott nærnatur der de bor, så hvorfor ikke prøve seg på en såkalt «staycation», hvor man tar ferien i sitt eget nærområde?

Å nyte morgenkaffen i teltåpningen eller i en gapahuk gir garantert en eksotisk start på dagen. For dem som ønsker å reise lenger, kan man selvsagt også ta med seg teltet ut i marka, til kysten eller på fjellet. Takket være allemannsretten er det de fleste steder fritt fram for telting i utmark, så lenge du plasserer teltet minst 150 meter fra bebodde hus og hytter.

Visste du at Statskog har en rekke åpne buer hvor du kan overnatte en natt, helt gratis? Frister det med en enkel og naturnær friluftsopplevelse utenom det vanlige, er dette et ypperlig alternativ.

– Er du fornøyd med brisk, utedo og vann fra bekken, så har vi temmelig unike steder å by på, forteller kommunikasjonssjef i Statskog, Trond Gunnar Skillingstad.

De fleste buene har ildsted og tørr ved slik at dette er et helårstilbud for den turlystne. En oversikt over de over 100 buene som finnes rundt om i landet, finner du på Statskog.no.

Også Norges Fjellstyresamband og Friluftsrådene rundt om i landet tilbyr rimelig eller gratis hytteovernatting året rundt, enten på selvbetjente eller på betjente hytter.

Saken fortsetter under bildet.

Den Norske Turistforeningen (DNT) tilbyr hytteopplevelser for de som ikke eier egen hytte. De har hele 550 betjente og ubetjente hytter rundt om i landet, som er perfekte utgangspunkt for en hytte til hytte-tur. DNTs rimeligste alternativ er å bo på en selvbetjent – eller ubetjent hytte, altså hytter uten vertskap.

Mari Stephansen, kommunikasjonsrådgiver i DNT, anbefaler de som planlegger hytte til hytte-tur i fjellet å ta høyde for at høstværet kan være ustabilt og skifte fort.

– Et godt råd er å søke litt mindre utfordrende fjellområder med kort vei mellom overnattingsstedene og kortere utganger til transport dersom været blir dårlig. Sjekk værmeldingen og forhør deg gjerne om forholdene i fjellet og om de beste høstturtipsene med din lokale DNT-forening, er rådet fra Stephansen til deg som vil ut på tur.

(ANB)