Bruk av kokain blir stadig mer vanlig i ungdomsmiljøer opp til 30 år. Russetiden er i gang og mange kommer til å få sitt første møte med kokain. Politiet har fått beskjed av Høyesterett og Stortinget om at de ikke lenger skal bry seg med brukerdoser, men gå etter bakmennene. I stedet for straff skal de som blir tatt få en samtale med lokalt helsevesen der beskjeden er at de ikke må gjøre det igjen og lykke til videre. Det virker åpenbart ikke etter hensikten. Kokain har blitt stadig mer vanlig. Signalet om at bruk ikke straffes har blitt en slags forståelse av at bruk heller ikke er farlig.

Det har blitt hevdet at måten man bekjempet narkotikabruk på tidligere ikke førte fram. Men vet vi egentlig hvor mange som avsto fra å prøve fordi det kunne medføre straff? Når det ikke lenger medfører noen stor risiko for å havne i politiets registre, sender det et signal om at narkotika slett ikke er farlig. Dette er veldig skummelt. Veien fra å teste ut til å bli skikkelig hekta er kort. Mange vil få sine liv ødelagt. Jeg mener det å bli tatt for bruk av narkotika bør svi skikkelig.

For det første er omsetning av narkotika kriminelt. Ved å kjøpe er man med å finansiere kriminalitet på tvers av landegrensene. Bakmennene tjener utrolig mye penger, som igjen brukes til å finansiere for eksempel terror. Bruk av narkotika er ikke bra for kroppen. Stadig større doser må til for å få den rusen de ønsker. Når det kommer mange illevarslende signaler om at bruk av kokain har blitt veldig vanlig på fester, er det et tegn på at noe er i ferd med å komme ut av kontroll. Politiet melder om at stadig flere unge blir tatt for kjøring i ruspåvirket tilstand.

Å hindre ungdom i å prøve den første gangen er viktig. Har man først prøvd en gang er sjansen stor for at man prøver igjen, og igjen. Under Debatten på NRK denne uken fortalte flere om sitt kokainforbruk. En av dem som ble intervjuet fortalte at de festet hver dag fra onsdag til søndag hver uke. Det «fine» med kokain var visst nok at de slapp å kjøpe så mye alkohol og at kokainen gjorde at de var kvikke og opplagte nærmest døgnet rundt. Det sier seg selv at det ikke er bra.

Nå kommer det forlydende om at den neste anbefalingen fra helsemyndighetene er at de skal anbefale å kutte ned på all alkoholbruk. At totalavhold er det beste. Det er viktig å ikke drikke for mye, og vi skal ikke sette det ene opp mot det andre, men hvis man skal advare mot et par glass rødvin til maten på lørdag, men samtidig sier at bruk av narkotika ikke får noen straffemessige konsekvenser, er vi på helt ville veier.