Møtes på lekeplassen?

SAMLINGSSTED: Bragernes Park i Drammen trekkes fram som et flott møtested for både unge og voksne, mener Geir Holen. Han håper Modum vil etablere noe lignende.

SAMLINGSSTED: Bragernes Park i Drammen trekkes fram som et flott møtested for både unge og voksne, mener Geir Holen. Han håper Modum vil etablere noe lignende. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Kan en større lekeplass være handelsstandens etterlengtede venn?

DEL

LØRDAGVi har lest det i mange år. Bekymrede butikkeiere. Sentrumsdød. Kjøpesentre tar over. Handelslekkasje. Nettbutikker. Frykten. Spesialisthandlene må kjempe mot større og større butikker vi uten blygsel kjører en halvtime til, for å spare noen skarve kroner.

Kanskje en lekeplass kan være med å skape liv for sentrumshandelen?

Greit. Jeg innser jeg lever dypt inne i småbarnsbobla. Trivielle ting kan brått framstå som den største logistikkutfordring. Som å få alle ut døra. Som, skal vi møte noen? Hvor skal vi møtes i dag? På tur kan vi glemme å gå forbi en lekeplass. Selvsagt må den testes ut!

Etter hvert har vi lært at det finnes to typer lekeplasser. Den klassiske hvor kommunen eller velforeningen har satt opp en stemoderlig behandlet sandkasse, et huskestativ og kanskje et «skøyeraktig» lekeapparat ingen skjønner hvordan man skal leke med.

Så har du eldoradoene. Som du finner på steder som Bragernes Park i Drammen, på torget i Arendal eller Gran på Hadeland. De som blir noe helt annet enn en lekeplass. De som blir møteplassen.

Arendal var lut lei et sentrum som utenom sommerferieukene var dødt. I Pollen yrer det av liv. Mens det gamle torget lå brakk. Folk kjørte til handelshus utenfor sentrum. Hva med å bygge om torget til en lekeplass sa noen. Ja, sa andre. Tullball, sa andre igjen.

Lekeplassen ble bygget. Unger strømmet til. Foreldrene ble med. Besteforeldrene ville jo se barnebarna, så de kom etter. For foreldrene ble det et sted å treffe venner, som også tok med sine barn som kunne leke. Så stoppet besteforeldrenes bekjente på vei forbi. Lekeplassen hadde nok av benker og muligheter for å møtes i timevis.

I over 30 år hadde arendalittene diskutert lekeplass i sentrum. Motstanden var stor. Særlig fra vernemyndighetene. Men i dag merker de som lever av sentrumshandelen en enorm forvandling.

«Nå er det liv og røre. Du hører barneskrik, det er jo et tegn på at noen koser seg. Det er vel nettopp det som er viktig funksjon for et torg», sa en sørlending NRK intervjuet etter åpningen. Lekeplass-suksessen ga mersmak, og snart kom planene for utvidelse. Handelsstanden jublet.

Og vet du hva? Suksessen har smittet. I fjor åpnet en midlertidig lekeplass på torget i Gran sentrum. Ungene strømmet til. Med deres foreldre, besteforeldre og venner. En ny, flott permanent lekeplass er på trappene. Inspirert av Arendal.

Har du ennå ikke besøkt Bragernes Park i Drammen bør du gjøre det i sommer. Yrende liv, et sted folk møtes og trives. Et sted hvor treåringen på sparkesykkel lærer av trettenåringene som gjør kule triks, mens trettiåringen forsøker å henge med på skateboard.

Modum er ikke Drammen eller Arendal. Men prinsippene er de samme. Lag en møteplass hvor man faktisk vil møtes, og det ikke gjør noe om man blir sittende en time eller to. Som gjør at folk oppsøker sentrum, titter i butikker, handler på kafeen og bruker penger lokalt.

Lekeplassen i Arendal kostet ikke kommunen mer enn én million. Kanskje den smarteste millionen de har investert i et levende sentrum.

Sentrumslekeplassene i Modum er ikke eldoradoer, men heldigvis finnes det plass. Tar ny kommunegartner, politikere, handelsstanden og grunneiere utfordringen?

Artikkeltags