1 gir sjelefred: Synnøve Johansen får ro i sjelen av å være sammen med de «stuevarme» hundene. 2 MENNESKETS BESTE VENN: Kaja Klunderud med hunden sin Jena (f.v.), Hilde Tangen Lobben, Gro Sandberg med Billy og Wenche-Lill Aakre med Balder. 3 GLEDESSPREDERE: Gro Sandberg og hunden Billy sprer glede på Eikertun.

Billy er bedre enn piller

Av
Publisert

Hundene Billy, Jena og Balder er den beste medisinen Synnøve Johansen (84) kan få.

Trekløveret kan ta på sin kappe at forbruket av beroligende medikamenter ved Eikertun sykehjem i Hokksund har gått ned.

– Det er så herlig med hundene, sier Synnøve, og nyter hvert sekund hun tilbringer sammen med de tre kjæledeggene. De hengivende blikkene hun og Billy gir hverandre, kan ikke erstattes av ord. Hun gjentar ordet herlig flere ganger for seg selv mens hun stryker den myke pelsen. Det eneste hun savner etter at hun flyttet til demensavdelingen ved Eikertun sykehjem i Hokksund, er dyr og blomster. For henne er derfor hundene som til daglig trasker rundt i avdelingen, et kjærkommet tilskudd i tillegg til de ansatte.

– Jeg hadde hund i alle år, sier hun og stråler etter å ha rundkost Billy og snust seg langt inn i den krøllete pelsen. Den åtte år gamle cocker spanielen nyter den kjærlige berøringen, lukker øynene før han tar en laaaang gjesp.

VED DEMENSAVDELINGEN. Kaja Klunderud med hunden sin Jena (f.v.), Hilde Tangen Lobben, Gro Sandberg med Billy og Wenche-Lill Aakre med Balder.

VED DEMENSAVDELINGEN. Kaja Klunderud med hunden sin Jena (f.v.), Hilde Tangen Lobben, Gro Sandberg med Billy og Wenche-Lill Aakre med Balder.

LES OGSÅ: Men fast jobb må hun se langt etter.....

Senker behovet for medisiner

I åtte år har han gått ut og inn av avdelingen så si hver dag, så han kjenner hver eneste beboer og hver krik og krok på avdelingen. Billy er en ordentlig kjelegris, og når han av og til ikke vil ha oppmerksomhet, tusler han omkring i korridoren, eller tar seg en rask tur ut i sansehagen dersom været tillater en åpen dør.

Sammen med de to andre hundene Jena (1 1/2) og Balder (2) utgjør han et trivselstiltak som vanskelig lar seg måle, men som sykehjemsoverlege Hilde Tangen Lobben observerer har en positiv innvirkning.

– Vi erfarer at slike miljøtiltak bidrar til å senke behovet for beroligende medisiner, og og bruk av dyr er positivt for personer med demens. Hundene har en beroligende effekt på beboerne, fastslår Lobben og legger til at denne gruppen eldre ofte kan ha store utfordringer.

LES OGSÅ: Den store utfordringen

Kan redde en vanskelig situasjon

Daglig ser de ansatte at en kosestund eller «prat» med hunden kan redde en vanskelig situasjon.

– Når det oppstår en situasjon kan vi ofte snu fokuset hvis en av hundene er i nærheten. Hunden kan avlede oppmerksomheten bort fra det vanskelige, og situasjonen kan snus til noe positivt, sier avdelingsleder Wenche-Lill Aakre, og klapper Balder over den lyse pelsen.

Han er med henne på jobb hver dag, men har fortsatt litt for mye valp i seg til å kunne gå løs på avdelingen, slik som de andre to firbente.

Sykepleierne Kaja Klunderud og Gro Sandberg deler så absolutt Lobben og Aakres erfaringer. De har begge med hundene sine på avdelingen så si hver dag.

– En gang la jeg Billy opp i sengen til en døende pasient, og jeg så hvor beroligende virkningen var. Det glemmer jeg aldri, sier Sandberg, som har hatt med seg Billy på jobben i åtte år.

LES OGSÅ: – Mye mer enn toppidrett

Trenger fysisk kontakt

Som de andre ved demensavdelingen ved Eikertun er hun er opptatt av gode miljøtiltak, og hun ser at dyrene fjerner en barriere. Hun ser også at å kunne sitte og klappe på en rolig hund, møte to forståelsesfulle øyne, eller få et langt slikk på kinnet, gjør noe med mennesker som har det vanskelig.

– Vi må huske på at hit kommer det folk som kanskje ikke har fått en klem på mange år. Da trenger de mye fysisk kontakt. Dessuten er hundene med på å ta bort institusjonspreget. Det blir på alle måter mer hjemmekoselig, poengterer Sandberg, og legger til at mange av de gamle kan se tilbake på et langt liv med dyr rundt seg.

– Det ligger i tiden å gjøre noe med miljøet isteden for å medisinere, og vi må begynne å se litt annerledes på å ha dyr i institusjoner, supplerer Aakre, og henviser til Danmarks mer liberale syn på den slags.

Også sykehjemsoverlegen ønsker seg en forandring på dette punktet.

– Jeg tror det er helt andre ting vi kan bli syke av. Jeg kan ikke se at hverken katter eller hunder kan frembringe hygienemessige problemer. Hundene er et vellykket trivselstiltak, og jeg har aldri hørt noen har klaget over ordningen, eller at det har oppstått allergiproblemer her, tilføyer Lobben.

Flere sykehjem ønsker besøkshunder

Ingen av de andre bofellesskapene eller sykehjemmene i Midtfylket har like god tilgang på kjæledyr som Eikertun.

Gry Haugen, daglig leder ved Sigdalsheimen sykehjem, liker tanken på å ha kjæledyr, så dette er noe hun vil ta opp på neste personalmøte. For noen år siden hadde de katter. Etter et mindre vellykket forsøk med å ha kanin, har saken ligget død.

– Vi skal ikke undervurdere betydningen av kroppslig kontakt. Hunder gir en ubetinget kjærlighet til alle som er glade i dem, og mange kommer jo fra hjem hvor det har vært naturlig å ha kjæledyr. Vi ønsker jo å skape en så hjemmekoselig tilværelse som mulig, sier Haugen, og understreker at klemmer og kos alltid er viktige elementer i pleien.

Ved Kryllingheimen på Noresund har ledelsen forsøkt å komme i kontakt med sertifiserte besøkshunder, men har ikke lykkes med å få på plass en ordning.

– Vi prøvde å få de samme besøkshundene de har i Modum hit, men vedkommende hadde ikke kapasitet, uttaler Janne Johannessen, teamleder ved Kryllingheimen.

LES OGSÅ: Gå hjem og lag barn

Har prøvd flere arter

I Modum har de vært litt heldigere. Ved Vikersund Bo-og dagsenter har de i nøyaktig et år hatt en besøkshundordning via Røde Kors.

– Vi har akkurat tegnet en ny kontrakt med eieren, som kommer hit hver 14. dag med sine to hunder, sier Henriette Tellefsen, avdelingsleder ved nybygget.

Ved Modumheimen i Åmot har de hatt en besøksordning ved demensavdelingen over lengre tid med en papegøye. Ifølge Gro Nanna Hovde, helsefagarbeider ved avdelingen, er ønsket om flere dyr absolutt tilstede. Katten hun har hjemme venter kull, og hun planlegger å venne en av kattungene til å være med i bilen, slik at hun av og til kan ta den med på jobb. Hun erfarer at dyr har en positiv virkning på demente, men at papegøyen føles fremmed for enkelte.

LES OGSÅ: Kan bli «gamliskommune» 

Ved Geithus bo- og dagsenter har daglig leder Gerd Hovland planer om å ta spørsmålet angående besøkshund opp ved neste beboermøte. Hun mener beboerne må spørres til råds, men mener hunder generelt har en positiv innvirkning på de fleste mennesker.

Artikkeltags