Tar med Mina (3) på 20 dagers påsketur i fjellet

Det er ingen aprilspøk at Alexander Read tar med seg sin tre år gamle datter på en 230 kilometers skitur over Hardangervidda.
Publisert
DEL

(Laagendalsposten) De fikk mye omtale i fjor vår, han og datteren Mina, da de i løpet av 57 dager gikk nesten hele Sør-Norge på langs. 500 kilometer ble det, med ski og pulk, bleier og smokk. Fra Ljosland i Vest-Agder til Glitterheim i Oppland.

Nå, ett år etter, skal de på tur igjen. Mandag 1. april kysser de "ha det" til mamma Kristin og lillesøster Lilje Olava (2 mnd.), og legger i vei fra Blestua. Turen til Uppsete på cirka 23 mil, vil ta 18–20 dager.  

Les også: Tross kuling og dyp snø – Astrid og Vidar har begynt å snakke om neste år

Mer krevende hjemme

– Mina synes det er stas, hun er blitt knyttet til pulken. Men hun trenger litt tid på å få eierskap til det hele. Det er en viktig del av forberedelsene å snakke om hva som skal skje. Om det å savne mamma, sette ord på følelser, på godt og vondt.

En skulle kanskje tro at det kaoset man opplever som småbarnsforelder hjemme, blir forsterket på fjellet, langt unna hjemmet i Maridalen ved hovedstaden.

Men Alexander føler at det blir enklere. 

– Ikke har hun iPad, ikke har hun andre leker eller klær, ikke annen mat. Rammebetingelsene er klare, og det vet hun. Det reflekteres i det hun ber om. Det blir mindre å konkurrere mot. 

For pappa blir fjellopplevelsen enda sterkere sammen med datteren.

– Hun drar meg med i øyeblikket og tilstedeværelsen, som jo er hensikten med å reise på fjellet. Det er nettopp Mina som gjør fjellturen til noe magisk og enda flottere enn det jeg opplever alene eller med klatrekompiser. 

(Saken fortsetter under bildet)

Pappa Alexander får bedre kontakt med datteren på fjellet enn han gjør hjemme i Maridalen i Oslo.

Pappa Alexander får bedre kontakt med datteren på fjellet enn han gjør hjemme i Maridalen i Oslo. Foto:

– Det er faktisk mer krevende hjemme enn to måneder i fjellet. Dialogen blir tettere, mer direkte når hun ikke har noen andre å søke til. Jeg har ikke samme gjennomslagskraft som når vi er to foreldre og hun søker mot begge, forteller han. 

Forloveden hans, Kristin VT Engebretsen, jobber som lege ved Drammen sykehus. Hun blir igjen hjemme med den to måneder gamle jenta.  

Alexander sier at babyen sover såpass mye og er så knyttet til moren at han ikke ser det som et problem å reise.

I tillegg til den 57 dager lange turen i fjor, var han og Mina på to andre lengre turer. Den ene fra Romsdalsfjella til Dovrefjell sommertid, hvor Mina gikk 130 kilometer for egen maskin i fem uker, den andre en førjulsekspedisjon med ski og pulk på 24 dager fra Lillehammer til Rondane.

Faktisk var Mina på tur 168 dager i fjor, året da hun fylte tre år.

Mina er sjefen

De planlegger turen fra Blestua som en ekspedisjonstur, men det er ikke destinasjonen som er det viktigste.

– Jeg må omstille meg fra den voksne måten å tenke på, at vi skal krumme ryggen på slutten for å komme lenger. Suksess måles ikke i destinasjon, men hva vi får ut av hver eneste dag. Det viktige er at Mina får leiket, akt, vært til stede i øyeblikkene og generelt har det bra. Det er hun som er sjefen.

Basert på de tidligere turene, er det sjelden Mina slår seg helt vrang. Alexander har fortsatt til gode å høre «Nå vil jeg ned fra fjellet», men det blir en del dager hvor ting bare er vanskelig.

Hun våkner klokken 05.00 og de kommer seg gjerne ut i titida. De tar alltid en pause utpå dagen, og de gangene det ligger til rette for det, blir det en ettermiddagsøkt.   

(Saken fortsetter under bildet)

Mina har blitt vant til å ligge i telt. I fjor var hun på tur 168 dager til sammen.

Mina har blitt vant til å ligge i telt. I fjor var hun på tur 168 dager til sammen. Foto:

Han har snakket med barnehagen i forkant, om det er ting de holder på med som han kan videreføre i fjellet.

– Nå er de på et stadium med fokus på å kle seg selv. Der har vi ikke vært flinke nok hjemme, men det skal jeg ha fokus på nå.

På førjulsturen passet han på å ta med samme adventsbok som de leste i barnehagen, slik at hun hang med da hun var tilbake den siste uken før jul.

Det viktigste Mina tar med seg, er uansett dokken Laura, som også begynner å bli ganske så turvant.

Turen kan følges gjennom bilder og tekst på minaogmeg.no og på Instagram-profilen. De vil også filme underveis, til en produksjon for Spark AS.

Årets villmarkinger?

Alexander jobbet sentralt i hjelpekorpsorganisasjonen til Røde Kors, men måtte slutte som følge av en stor omstrukturering. Det var da han fikk tanken om å ta med datteren på tur, en drøm han har hatt en stund. 

– Jeg har alltid vært glad i fjellet, takket være moren min som tok meg med på turer, for eksempel til Geiterygghytta, under oppveksten i Asker.

Den virkelig hårete drømmen hans, er å ta med begge døtrene om et par år. Det kan skje når Minas lillesøster blir eldre, og før Mina begynner på skolen.

I så fall trenger han en dobbeltpulk. Han drar med seg to pulker i dag. Mina sitter i den ene og han har utstyret i den andre. Med sin egen vekt, drar han rundt 200 kilo der oppe på fjellet. Derfor håper at han det blir noen kuldegrader, slik at snøen er hard nok til å holde dem oppe.

På Blefjell har han aldri vært før, men det å utforske nye fjellområder er noe av greia. Han gjør mye research i forkant, som å snakke med Røde Kors, DNT og lokalkjente for å danne seg et bilde av føre og forhold.

(Saken fortsetter under bildet)

Pappa viderefører det de har fokus på i barnehagen, så ikke Mina skal føle seg ekskludert når hun kommer tilbake.

Pappa viderefører det de har fokus på i barnehagen, så ikke Mina skal føle seg ekskludert når hun kommer tilbake. Foto:

Det blir få hytteovernattinger for deres del, det er telt som gjelder. De er jo tross alt nominert til årets villmarking, Mina og han i fellesskap. Mina som den yngste i historien. Tidligere vinnere er blant annet Lars Monsen, Børge Ousland og Cecilie Skog. 

Kåringen skjer helgen etter de er vel hjemme fra turen, på et arrangement hvor de også skal hode et foredrag om hva de har opplevd. Kanskje kan Mina fortelle om noe av det hun lurer mest på? I tillegg til å være navigasjonsansvarlig under opplæring, har hun nemlig en annen viktig rolle på turen. Det er hun som er trollspotter, en jobb hun tar seriøst.

Når det er best å se etter troll? Ifølge Mina i den magiske, blå timen.


Les også: Jorunn forandret det øde høyfjellshotellet til hytteparadis på rekordfart

Artikkeltags