Jeg er blant dem som er lei av kulde, og gjerne vil ha en tidlig vår. Og det er det gode sjanser for at jeg kan få i år, langt tidligere enn det jeg opplevde i barndommen på 60-tallet. Hvorfor? Jo, fordi statistikken viser det. Ved å se på Meteorologisk institutt sine hjemmesider, får vi forklaringen på hvorfor det både kan være en langvarig kuldeperiode nå, og likevel være slik at det advares mot klimaendringer som vil få store innvirkninger på både hvordan vi og resten av verden kan leve.

Og på det været vi må leve med. Som trolig blir «varmere, våtere og villere», for å forenkle litt. Men dette er altså hovedtrekk, som ikke forhindrer at vi får dager som nå, som minner om «gode gamle dager».

Når Morten Wold fra Frp kommer med lettvinte påstander om at klimaendringer er noe som «venstresida» har funnet på, så lurer jeg på om han inkluderer regjeringspartiene i den grupperingen (og hvem skal Frp samarbeide med da, hvis så er tilfelle?). Vi andre som lenge har sett viktighet av å fokusere på miljøet både i stort og smått, er fornøyde med at regjeringen nå har lagt fram ei klimamelding som tar utgangspunkt i fakta og forskningsresultater. For i motsetning til det Wold later til å tro, så er det faktisk slik at også klimaforskere vet at det har vært varmere perioder før, og at klimaet har naturlige variasjoner.

Det urovekkende nå, er at avanserte beregninger viser følgende: Med den hastigheten temperaturen endres, så er det bare økte utslipp av CO₂ som kan være hovedforklaringen. Og siden disse er menneskeskapte, så skylder vi både oss selv, våre etterkommere og resten av artene på jorda å gjøre vårt beste for å ordne opp i dette. Så enkelt er det, hvis man setter fakta først. For hvis Wold aksepterer vitenskapen som grunnlag for at han både kan kjøre bilen sin til hytta og at mobiltelefonen virker. Eller også den fantastisk raske utviklingen av vaksinene vi nå alle lengter etter.

Da burde det å kun bruke vitenskap og fakta kunne være utgangspunktet når man skal diskutere klimatiltak også. Ikke «synsing» eller ønsketenking. Sjøl om jeg lengter etter sommeren, så er jeg dessverre klar over at et gradvis varmere klima i Norge har en høy pris på lengre sikt. Og jeg er villig til å gjøre mitt for å bidra til en annen utvikling. Det bør vi alle være – uansett hvordan været er nå. Og derfor burde ikke reaksjonen på regjeringens klimamelding være «hoderysting» fra Frp. Det burde være konstruktivt samarbeid.