Gå til sidens hovedinnhold

Fagorganisering og samhold

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

1. mai 1886 startet en generalstreik blant 200.000 arbeidere i USA. Kravet var innføring av åtte timers arbeidsdag. Demonstrasjonene endte i en tragedie hvor flere arbeidere ble skutt og drept av politiet. Derfor ble 1. mai noen år seinere valgt som internasjonal demonstrasjonsdag. l Norge har vi markert arbeiderens dag siden 1890, og det bør vi fortsette med.

Dette er imidlertid ikke en dag for partipolitisk propaganda. Sterk sosial organisering i samfunnet gjennom fagbevegelsen er tverrpolitisk, og et gode for den enkelte som får trygghet, sikkerhet og en rekke andre framforhandlede goder. Det er av avgjørende betydning for hele samfunnet. Fagforeningene er også avgjørende for å sikre et samfunn med like muligheter. Både fordi sentrale lønnsforhandlinger sørger for at lønnsforskjellene mellom arbeidstakere er små, og for at verdiskapningen fordeles jevnt mellom arbeid og kapital.

Det bidrar også til å spre makt. Når arbeidstakere møter kapitalister eller myndigheter én og én og ikke samlet, er det lettere å bli utnyttet. Det er derfor bekymringsfullt at fagbevegelsen de siste årene er svekket, både ved at organiseringsgraden har sunket, og ved at lønnsforhandlingene har blitt mer desentraliserte og mindre koordinerte.

1. mai har de fleste fri i Norge. Årsaken er at det er arbeidernes dag og en lovfestet fridag. I Norge har vi hatt denne retten siden 1947. Nå som tidligere har mange arbeidere det veldig vanskelig. Mange jobber lange dager for dårlig betaling, og mange må sette sammen flere jobber for å få ei anstendig lønn. Deltidsansettelser er et fryktelig våpen som brukes mot arbeiderne, og mange arbeidsgivere bruker dette i fullt monn for å oppnå egne fordeler. Derfor er 1. mai fremdeles en viktig dag, hvor alle «arbeidere» må stå sammen og kjempe for bedre rettigheter.

1. mai har langt fra mistet sin betydning. Mange forstår ikke hvor stor denne dagen egentlig er. Folk over hele landet møtes for å ta opp viktige politiske saker, og Rødt støtter opp om alle paroler som bærer arbeiderens budskap denne dagen. Arbeid, sikker økonomi, likhet, miljø og fred er viktige saker alle som har et daglig virke – ja, alle mennesker – ikke bør stille seg likegyldig til. Et av de beste redskaper for å oppnå dette, er organisering og samhold.

Kommentarer til denne saken