Etikette og blått blod - leve monarkiet

KONFIRMERT: Prinsesse Ingrid Alexandra ble konfirmert for en uke siden. I selskapet til landets fremtidige dronning var artikkelforfatteren hjertelig til stede i kraft av sitt verv som Stortingets andre visepresident.

KONFIRMERT: Prinsesse Ingrid Alexandra ble konfirmert for en uke siden. I selskapet til landets fremtidige dronning var artikkelforfatteren hjertelig til stede i kraft av sitt verv som Stortingets andre visepresident. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Forrige lørdag var jeg gjest i konfirmasjonen til Norges fremtidige dronning, prinsesse Ingrid Alexandra. Det var en stor opplevelse. Men hvordan opptrer en landsens moing i møtet med kongelig etikette og blått blod?

DEL

Lørdagsspalten  

Øverst på Bellevue-høyden, ved enden av Karl Johan - Oslos hovedgate, ligger Det kongelige slott. Ikke like prangende som mange andre slott rundt i Europa, men vakkert og stilfullt. Vi har alle sikkert lurt på hvordan dets indre liv er. Ved åtte-ti anledninger har jeg fått gleden av å delta i lunsjer og middager i det som ble oppført som konge- bolig for Kong Carl Johan med grunnsteinsnedleggelse 1. oktober 1825, men først med innvielse av Kong Oscar I 26. juli 1849.

Først kommer innbydelsen på stivt papir med riksvåpenet, kongekronen og gullkrans, der det fremgår at Hans Majestet Kongens hoffsjef ifølge befaling har den ære å innby. Det er informasjon om forventet antrekk, tidspunkt for ankomst og frist for tilbakemelding.

Når dagen opprinner er det inngang via Slottets hovedport. Opp trappen til høyre, sjekk av legitimasjon. På vei til garderoben står flere slottsansatte i stilige uniformer, de ønsker høflig velkommen, hilser og viser vei. Ingen slipper opp den brede hovedtrappen før alt er klart, det er flere som går både en og to ganger på toalettet, man reiser seg nemlig ikke fra bordet underveis – uansett hvor mye naturen måtte kalle.

Fakta

Navn: Morten Wold

Yrke: Stortingsrepresentant for FrP

Bosted: Vikersund

På vei opp trappen får man utdelt bordkortet som anviser hvor man skal sitte. Det er alltid spennende hvem man får ved sin side og på andre siden av bordet under måltidet. Ved prinsessens konfirmasjon hadde jeg gleden av å ha kronprinsesse Victoria av Sverige, kronprinsesse Mary av Danmark og kong Felipe av Spania rett over bordet. Da føltes det trygt og greit å ha partileder og finansminister Siv Jensen ved min side. Også en traust moing kan faktisk bli starstruck.

På toppen av trappen står hoffsjef Gry Mølleskog og ønsker velkommen både verbalt og med et håndtrykk. Så er det ventetid før de store dobbeltdørene åpnes og man går enkelt- eller parvis inn mot Store spisesal, der det kan dekkes til 225 personer.

Utenfor spisesalen står hele eller deler av den flotte kongefamilien for å ta imot. Mange gjester har gått seg vill i hvordan man skal henvende seg til dem. Kongen og Dronningen skal tiltales «Deres majestet» når man hilser, det samme eller «Kongen» og «Dronningen» i samtale. De andre tiltales «Deres kongelige høyhet», eller med deres tittel, for eksempel «Kronprinsessen» i samtale. Ved konfirmasjonslunsjen var det derfor naturlig å si «Gratulerer med dagen, Deres majestet» da man hilste på Kongen, og «Gratulerer med dagen, Deres kongelige høyhet» da man hilste på Kronprinsen.

Vel inne i Store spisesal, som benyttes til gallamiddager ved statsbesøk, de årlige middagene for Stortinget og ved jubileer og andre spesielle anledninger, venter gjestene på at den kongelige prosesjonen med gjester kommer inn i salen. Det skjer alltid til tonene av Gammel Jegermarsj. Talene annonseres ved hjelp av en stor messingklokke som ble gitt som gave til Kong Haakon VII fra Oslos Brannmenn i anledning hans 80-årsdag i 1952.

Det serveres vanligvis fire retter basert på norske råvarer, ofte Kongens selvskutte elg fra Sikkilsdalen. Og Majesteten er en raus vert, det er alltid rikelig med god vin i glassene. Dessuten er det gode taler, i konfirmasjonen fem forskjellige, der kanskje særlig kronprinsesse Mette-Marits fikk frem tårer i øyekroken hos mange av oss. Og når desserten er fortært og den kongelige prosesjonen forlater salen, skjer det alltid til tonene fra Valdresmarsjen.

Det er gjerne etter måltidet at stortingsrepresentanter og andre møter på utfordringer. Når de kongelige rusler rundt og småprater med alle, kan man bli lettere paralysert og miste både munn og mæle. For hva sier man til Kongen, liksom? Eller Dronningen? Og så var det dette med etiketten da – ja, denne tiltaleformen. En kollega av meg henvendte seg for noen år siden til Dronningen i en pågående samtale og spurte: «Hva mener du om det?» Selvsagt ukorrekt tiltalemåte, noe Dronningen løste enkelt med sitt lille: «Unnskyld?». Som var nok til at min kollega unngikk tabben, fikk spurt på nytt og nå på den korrekte måten: «Hva mener Dronningen om det?»

Etter cirka en times mingling leder hoffsjefen den kongelige prosesjonen ut. Da trekker gjestene til side. De mest rojale av oss bukker ærbødig når kongefamilien forlater lokalet – og gleder oss over Kongens valgspråk: «Alt for Norge».

For egen del legger jeg gjerne til: «Leve monarkiet».

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken