Gå til sidens hovedinnhold

Et stort steg mot venstre

Valgdagsmålingen som kom nå klokken 21 viser at velgerne ønsker å trekke politikken mot venstre.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Arbeiderpartiet er landets klart største parti. Hvis aperitiffen vi fikk servert klokken 21 også skulle bli både hovedretten og desserten blir Jonas Gahr Støre blir Norges neste statsminister. Slik det ser ut nå blir det en trepartiregjering med AP, Senterpartiet og SV.

Senterpartiet ønsker å samarbeide kun med AP, men det kan like gjerne bli at Jonas må lytte til ønskene fra Bjørnar Moxnes og Rødt for å komme i mål, alt avhengig av hvordan de endelige resultatene blir. Det kan bli langt tøffere for landets rikeste for å si det slik.

Det er med andre ord ikke noe enkelt prosjekt Jonas Gahr Støre går løs på. Nå skal det legges til at det slett ikke er alle stemmene som er talt opp, men ettersom så mange har forhåndsstemt gir 21-tallene en veldig god pekepinn.

Det vil bli tøft for Jonas å innfri alle løftene og jo lenger han må gå til venstre jo tøffere vil det bli. En av de aller største utfordringene er hva som vil skje med melkekua i Nordsjøen. Her blir det vanskelige jo lenger til venstre han må gå for å sikre seg et flertall. Nå har Bjørnar Moxnes sagt at han ikke vil i regjering, men hvis Rødt trengs som støtteparti vil Moxnes kreve mye som Trygve Slagsvold Vedum vil ha store problemer med å svelge.

Tallene som kom nå klokken 21 ga ingen veldig store overraskelser. De samsvarer ganske godt med det som har kommet fram i måling etter måling den siste tiden. Det har liksom vært opplest og vedtatt lenge at Jonas skulle vinne og Erna skulle tape. Sånn sett er dette lite spennende. Det som blir spennende er hvor rød Jonas må bli for å få til en regjeringsplattform. Og med en ganske stor grønn gruppe i Senterpartiet kan dette bli mer krevende enn Jonas kanskje har sett for seg. Uansett; ny statsminister blir det.

Kommentarer til denne saken