Gå til sidens hovedinnhold

Et rungende ja til via Ferrata

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Et enstemmig hovedutvalg for næring og drift i Sigdal har nå godkjent Sigdal Aktiv sine planer for å gjøre Andersnatten til et enda bedre og mer spennende turmål. Og vi har både håp og tro om at utbygger snart kan få sette i gang med å realisere planene for via ferrata slik at den er klar til neste sommer. Vi håper inderlig at det etablerte klatremiljøet, turistforeninga, og naturvernorganisasjonene kan godta at det er flere måter å komme opp fjellveggen enn tau og bolter.

Ikke alle tør, eller har kunnskap nok til å klatre opp fjellvegger på tradisjonelt vis. En via ferrata gir mange flere muligheten til å komme rett opp dette spektakulære fjellet. Via ferrata kan også øke interessen for fjellklatring på tradisjonelt vis. Det gjør vondt for de fleste innbyggerne i bygda vår, lokalpolitikerne inkludert, når sterke interesser utenbygds fra prøver å stoppe at enda flere kan få ta del i den fine naturen vi har. En via ferrata er et minimalt inngrep i naturen, det er heller en tilrettelegging for at flere kan få fine naturopplevelser. Kanskje burde de som prøver å stoppe via ferrataen sikte mot større «fisker» slik som de store og sterkt naturødeleggende vindkraftutbyggingene utover landet vårt eller nedbygging av den beste matjorda vi har.

Via ferrataen skal ligge langt unna klatrerutene og er ikke synlig fra de etablerte og populære klatrerutene i Andersnatten. Fjellet er stort og har plass til alle, enten det er tradisjonelle klatrere eller nyskapningen via ferrata. Klatrerutene er hovedsakelig rundt «den hvite stripa», mens via ferrataen er helt på hjørnet mot nedre Eggedal. Det skal bygges små plankebruer, små plattinger og sikkerhetsvaiere. Dette blir helt usynlig fra bygda og kan neppe kalles store inngrep i naturen.

Hovedutvalget mener at det er veldig positivt at enda flere kan få oppleve den naturperla som Andersnatten er. Fjellklatring rett opp veggen, turstier fra Borofjellveien eller Nerdalsskogen – og snart noe midt imellom – via ferrata. God tur, og som det heter i sangen «Hvorhen du går i li og fjell ...»

Kommentarer til denne saken