Et rørende eksempel på det beste i oss

FRIVILLIGE: Da det ble behov for frivillige under mandagens leiteaksjon, strømmet folk i alle aldre til.

FRIVILLIGE: Da det ble behov for frivillige under mandagens leiteaksjon, strømmet folk i alle aldre til. Foto:

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det lå et teppe av fortvilelse over Modumbygda i går. En 13 år gammel jente var savnet. Det offisielle hjelpe- og leteapparatet ble satt i sving. Og da det ble behov for frivillige i tillegg, strømmet folk i alle aldre til. Flere hundre moinger stilte opp med et felles ønske og et felles mål. Folks engasjement var rørende.

Selv om vi i hverdagen ofte trekker opp jakkekragen, bøyer hodet mot vinden og går hjem hver til vårt, så stiller vi opp når det virkelig er behov for å løfte i flokk. Derfor var den triste dagen også en dag da vi nok en gang fikk vist at det kollektive «vi» er dypt forankret i oss. Da er vi med ett ikke så fremmede for hverandre. Vi søker sammen og bidrar med det vi kan for å hjelpe. Det gode i mennesket vises best på slike dager.

Det er kanskje på slike dager vi til fulle ser hva lokalsamfunnet vårt er verdt, når det virkelig røyner på. Med så mange i aksjon måtte også dette bli en sak som vi i mediene viet mye oppmerksomhet. Også på sosiale medier var det stort engasjement. Det offisielle Modum, politiet, Røde Kors, Norsk Folkehjelp og redningstjenesten bidro med det beste vi som samfunn har. Det er i slike stunder vi ser at ting fungerer. At samfunnets maskineri ved akutte hendelser er veltrimmet. Men selv med en så enorm innsats så må vi dessverre innse at det ikke alltid blir en lykkelig slutt. Det er trist, men det er dessverre et nådeløst faktum.

Når håpet brister og det svaret alle frykter blir en sannhet, kommer tomheten, sorgen og fortvilelsen – for familien, venner, kjente, skolevenner, ja en hel bygd går rundt med en tristhet inni seg i dag. Sorgen har så mange ansikter og gir seg uttrykk på så mange måter. Det er ikke noe fasit på hvordan man skal sørge.

Krisetemaet i Modum kommune er der for dem som trenger det mest. Skolen er der for alle elevene som i dag møter opp på en skole som står fattigere tilbake. Det er mange som trenger noen nå i de tunge dagene som ligger foran de som er hardest rammet og som står nærmest tragedien.

Vi andre som ikke gjør det, kan kanskje ta med oss noe av det samfunnet vårt viste i praksis denne mandag og være en litt mer nysgjerrig venn, forelder, kone, ektemann, nabo og kollega overfor andre menneskene vi møter.




Artikkeltags