Gå til sidens hovedinnhold

Et merkelig sammensurium fra Kaggestad

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Johan Kaggestads debattinnlegg sist torsdag er et merkelig sammensurium av henvisninger til (individuell og lag-)idrett, lokal- og rikspolitikk.

Kaggestad utroper Arbeiderpartiet til valgets suverene vinner, og hevder at "moingene sluttet med overveldende flertall opp om Arbeiderpartiet". Matematikk er tydeligvis ikke hans fagområde. Riktignok er Arbeiderpartiet er fortsatt Modums klart største parti, etter en tilbakegang fra 40,9 til 39,7 prosent av stemmene. Det ga 14 av 35 representanter i kommunestyret som ikke er i nærheten av et flertall. Senterpartiet, med en sterk økning til 21,5 prosent oppslutning, er etter Kaggestads oppfatning best blant taperne, med henvisning til Petter Northug. Politikk er imidlertid ikke en individuell gren.

Les også

Samles mange nok tapere kan det føre til makt

Med Sigdal SP som et klart unntak, er det helt uvanlig at enkeltpartier får rent flertall i valg. Dermed må det bygges koalisjoner eller lag av partier. På Arbeiderpartiets lag er SV klart med, muligens også MDG. Tilsammen har de 46% av velgerne bak seg, og 16 representanter i det nye kommunestyret. Senterpartiet har bak seg en helt vanlig sentrum-høyre-koalisjon med 51% av stemmene og 19 representanter. Det er i dagens Norge et komfortabelt flertall.

Kaggestad langer ut mot «taperne». SP burde for eksempel se til rikspolitikken og holde seg på rett side. Senterpartiet er ikke et rødt parti i lokalpolitikken. De søker ordførermakt, avventer valgresultatet og forhandler med dem som kan bidra til en maktposisjon. På denne måten får de nok en (urimelig) stor innflytelse i kommunesektoren, men på en fullt lovlig og akseptabel måte.

Hva som skjedde i forholdet mellom SP og AP i Modum etter forrige valg vites ikke. Utgangspunktet for et samarbeid denne gang var alt annet enn godt. Sikkert er det at SP på forhånd meldte at de gikk til valg på å få et maktskifte i vår kommune.

Frp inngår helt selvsagt i mange ikke-sosialistiske samarbeidskonstellasjoner, så også her. Jeg er nok enig i Kaggestads karakteristikk av partiet som "typisk nasjonalpopulistisk", men rundt om i kommunene har partiet mange gode og moderate representanter. Jeg synes f.eks at Morten Wold representerer Modum på en utmerket måte. Han nyter stor tillit som Stortingets visepresident, og han har i lang tid arbeidet for et Senterpartiledet borgerlig flertall i egen kommune.

KrF får også det glatte lag av Kaggestad. Jeg har stor respekt for Ole Johan Sandvand, og forventer at han vil gi et solid bidrag til god styring av Modum kommune. Jeg registrerer at Modum Arbeiderparti, i motsetning til Johan Kaggestad, tar valgnederlaget med fatning. All ære for det.

Hva kan vi forvente av våre nye makthavere? De fem partiene som nå danner et flertall må i de fleste saker finne felles løsninger, med utgangspunkt i partienes grunnholdninger og programmer. Som voksne folk må de ta ansvar for at alle får noe gjennomslag for sine standpunkter, men det er klart at her blir det en del «gi og ta». Ordfører Sunni har tilkjennegitt at hun nok i noen saker vil stemme med Arbeiderpartiet. Det tror jeg er sunt og godt. Flertallskonstellasjonen har ikke monopol på de beste løsningene i alle saker. Arbeiderpartiet har solid tradisjon for å ikke lytte til andres synspunkter, heller ikke til et mindretall i eget parti, så her tror jeg vi vil se klare forbedringer.

I mange saker, og særlig saker som ikke er populære, har politikere en tendens til å skyve administrasjonen foran seg. Politikerne kan ikke si fra seg at det er dem selv som har styringen og ansvaret. Rådmannen og administrasjonen må med sine forslag holde seg innenfor gjeldende lovregler og klare vedtak, men de vil også ta hensyn til politiske signaler og til hva som kan forventes å være flertallets vilje i den enkelte sak. Jeg har forventninger til at det vil komme nye signaler fra ordførerkontoret i tiden som kommer, og at administrasjonen vil fremme forslag som kan vinne gehør hos det nye flertallet i kommunestyret.

Jeg gratulerer Senterpartiet, FrP, Høyre, KrF og Venstre med resultatet så langt, og ønsker hjertelig lykke til med samarbeidsprosjektet.

Les også

Tunge timer på ordførerkontoret i ettermiddag


Kommentarer til denne saken