Gå til sidens hovedinnhold

Et Åmot-minne fra 1935

Østre Åmot Vel ønsker å informere Åmots innbyggere om tidligere tider. Nå er et infoskilt om togulykken på Sporpind tilbake i 1935 avduket.

For abonnenter

Historien er kort fortalt: Det var en våt og regntung høst i 1935. Banevokter Andreas Linnerud – på dresin – inspiserte strekningen forbi Sporpind ved 17-tida denne dagen fordi det skulle passere to tog. Han merket ingenting unormalt. Det første toget passerte uten at noe skjedde og også det andre, men det siste reiste til Hønefoss og snudde. Klokka 19.48 passerte toget Sporpind i retning Drammen da fyllinga under jernbanen ga etter. Damplokomotivet som angivelig holdt en fart på 65 kilometer i timen, «rullet» ned skråningen mot elva. Lokfører og fyrbøter mistet begge livet. Blant de 25 passasjerene var det bare lettere skader, mens de tre godsvognene bakerst ble stående på skinnegangen.

Midlertidig spor

– Det ble laget midlertidig spor litt nærmere Elko som ble brukt i fire måneder før den opprinnelige strekningen var i orden igjen, fortalte jernbaneentusiast Anders Linnerud.

Per Ole Buxrud har vært prosjektleder for informasjonsskiltet. Forhistorien er litt spesiell: – Snøballen begynte å rulle på en tur rundt elva ved påsketider i fjor sammen med to av døtrene mine. De ville høre mer om ulykken og foreslo at det kunne settes opp et infoskilt. Så tenkt, så gjort, smilte Buxrud som avduket skiltet sammen med Terje Berget.

Har noe på blokka

I 2015 stod Østre Åmot Vel bak skiltet som er plassert sentralt ved Embretsfoss kraftverk. I tillegg har velforeningen skilt om kulturminner ved kalkovnen og ved Sinkgruvene på Øståsen.

– Blir det etterhvert mer info til nye generasjoner fra Østre Åmot Vel?

– Vi kan si så mye som at vi har noe på blokka, ja, innrømmer Trine Bjørnstad som er leder i Østre Åmot Vel og delte ut blomster til prosjektleder Buxrud i anledning avdukingen.

Kommentarer til denne saken