Gå til sidens hovedinnhold

En ungdomskonsert man sent vil glemme

Hvis veggene i Olberg kirke på Noresund hadde kunnet snakke, da ville de stolt ha fortalt at det vakre kirkerommet deres hadde vært vertskap for en fantastisk konsert sist søndag.

Den lave ettermiddagssolen får frem det unike fargespillet i glassmalerivinduene oppe ved alteret, der sytti ungdommer, den eldste av dem bare sytten år, har tatt plass med sine fioliner og celloer. Nede i kirken sitter publikum, det vil si stolte foreldrene til musikerne, og et fåtall lokale personer. Alle med munnbind, og alle nøye med at de holder meteravstanden. Konserten har nemlig ikke vært annonsert, grunnet Coronaen.

Men det alle de tilstedeværende venter på nå er dirigenten. Vanligvis opptrer disse herrene i kjole og hvitt, og med taktstokk i hånden, men ikke denne gangen. Thorn Magnus Reymert, grunnleggeren av orkesteret NOR 59 Strengeinstitutt, leder orkesteret sitt antrukket i blå joggesko, blå shorts, fargerik skjorte, og topper det hele med en blå sixpence på hodet. Dirigentstokken er erstattet med fiolinbuen, for denne dirigenten spiller nemlig sammen med orkesteret sitt.

Det kan være at det ristet litt i kirkeveggene under fremførelsen av det første nummeret på repourtuaret av komponisten Erich Wolfgang Kornvold, fortsatte med sine «moderne toner» fra Bèla Bartòk, og avsluttet denne fantastiske musikalske reisen med et stykke av ingen mindre enn Tchaikovsky. At orkesteret etter hver fremførelse høstet stor, stående og begeistret applaus som ingen ende ville ta, var så absolutt velfortjent.

Alle kan være med, alle kan lære å spille og lære seg frem til å bli gode, fastslår primus motor, fiolinist, leder for strykeorkesteret og grunnlegger av NOR59 Strykeinstitutt, Thorn Magnus Reymert. Han har elever helt ned til fem-års alderen og oppover, blant dem ungdommer som har slitt og fortsatt sliter seg gjennom Coronatiden.

– Vi konkurrerer også med dataspill, snowboard og andre fritidssysler som er «in». Nå gjelder det å tenne gnisten å finne den andre veien inn, sier Thorn Magnus, som legger til at det ligger ingen føringer eller begrensninger fra hvilke samfunnslag man kommer fra og hvilke økonomiske ressurser man disponerer, alle får muligheten og kan være med. Folk er Folk!

Kommentarer til denne saken