En feide med naboen er ikke noe å le av

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.En langvarig og betent sak fikk en løsning i teknisk hovedutvalg i Modum onsdag denne uken. Striden har handlet om støy fra et gårdsbruk på Sysle der det i mange år har vært drevet med lafting. Virksomheten har etter naboens oppfatning vært til svært stor sjenanse og at virksomheten er langt mer omfattende enn det som har blitt oppgitt til offentlige organer. Bonden som driver med laftingen har et annet syn. Nå må laftevirksomheten opphøre innen august 2021. Om dette er det endelige utfallet på saken vites ikke. Det er mange ankemuligheter i et demokrati.

Det som kommer videre her handler ikke om denne saken, men noen generelle betraktninger om ufred i nabolag.

Nabokrangler er dessverre et kjent fenomen og de kan komme av så mangt. Alt fra store, alvorlige ting, til det som må kunne sies å være ørsmå bagateller. Ting som hverken støyer eller støver, men som handler mer om at naboen ikke liker det du holder på med. Vi har hørt om klager fordi naboen smekker igjen lokket på postkassen for hardt, og at det blir et irritasjonsmoment. Som vi forstår. Naboklager kommer i alle former og fasonger.

Støy fra plenklippere og verktøy, uvøren bilkjøring på veier i boligfelt, høylytt festing, hekker som skygger for solen, hunder som gjør fra seg på naboens plen. Katter som graver i naboens bed. Det er mange naboforhold som har blitt revet i fillebiter på grunn av et påbygg som skjermer for utsikten. Der folk bor svært tett har vi erfart at matos og grillos har vært den ene gnisten som lagde et stort bål. Manglende vedlikehold og rot kan også føre til nabostridigheter, og det er vel forstålig hvis nabotomten er full av gamle bilvrak, men ikke hvis du ergrer deg over at naboen ikke slår gresset så ofte som du mener er riktig.

Det som utløser en nabokrangel kan være så mangt. Sett utenfra kan det framstå som bagateller, men for dem som står midt oppe i dette er det ramme alvor.

For mange år siden ringte det en leser inn til desken i avisa Fremtiden og var oppbrakt over at naboen hang ut klesvask søndager. Det var en så merkelig henvendelse at jeg måtte spørre hvorfor han var så oppbrakte over det? Svaret var at vedkommende hadde blitt innprentet fra barnsbena av at man ikke vasker klær på søndager og at det burde ikke andre gjøre heller.

Men det er vel ikke forbudt, dristet jeg meg til å spørre? Mulig det, var svaret, men det hører ikke noe steds hjemme likevel. Dette er også et eksempel på en nabokrangel – altså noe naboen gjør som vi ikke liker selv om det hverken bråker eller plager andre på noen måte.

Godt naboskap handler mye om å snakke sammen på forhånd og holde avtalene som blir inngått. Skal du bruke motorsaga hyppig en periode kan det være greit å si i fra på forhånd. Som regel får du er lykke til med på kjøpet.

Det kan jo være en grunn til at noen faktisk må klippe plenen en søndag innimellom og det er jo ikke sikkert at det ødelegger hele dagen for naboen. De færreste har vel så mye plen?

Noen naboklager er helt på sin plass. Vi kan ikke gjøre som vi vil. Vi må ta hensyn. Slike nabofeider kan til og med gå på helsa løs.

Jeg hørte en gang en smart måte å gå fram på. Det var noen som mente hekken til naboen var blitt svært høy. I stedet for å gå til verbalt angrep ba de eieren av hekken over på kaffe og under samtalen var det faktisk de som eide hekken selv som kom til den erkjennelsen at det var på tide å finne fram hekkesaksen.

Er det noe vi nordmenn hegner om så er det egen bolig og eiendom. Vi er blant de folkene i verden som bruker mest penger på hus, interiør, oppussing og hager. Det er uteplasser som er som klippet ut av en reklamebrosjyre. Vi stuller og steller med prydbusker, kjøkkenhager og ampler. Da Aftenposten for noen år siden skulle lage en reportasje om hva som har endret landet vårt mest de siste tiårene, var det overraskende svaret tujahekker. Det plantes faktisk kilometer med tujahekker årlig og etterhvert som de vokser seg fra til blir de potensielt nye stridstemaer i mangt et nabolag.

En skulle kanskje tro at nabokrangler er et fenomen på steder der mennesker bor tett. Sludder og vås. Der to mennesker har eiendommer som grenser til hverandre ligger det potensielt et stridstema og venter, uansett hvor store eiendommene er. Det kan jo hende at noen i vanvare fikk hogde et løvtre i grenseland - noe som kan føre til både rettssaker og håndgemeng. Grensetvister er på mange måter alle nabokranglers mor.

Trolig har mennesket kranglet med naboen fra tidenes morgen. Dermed har det også oppstått et merkelig fenomen, nemlig at kranglingen går i arv. At du i tillegg til å arve gamle kaffeservise, bingopremier og lommeur også arver en krangel. Ingen vet hvordan uenighetene egentlig oppsto – det er bare sånn det alltid har vært.

Når alt kommer til alt handler godt naboskap som i livet ellers. La de små ting være små, klipp tujahekken i tide og la høvelen hvile etter at middagen er spist.

PS: Klesvask på søndag er fortsatt fullt lovlig. Støvsuging også ...


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken