I helga ble det arrangert norgesmesterskap i motorsag i forbindelse med Høstarrangementet i Norges Bygdeungdomslag på Roa i Lunner kommune.

Einar Andreas Skinstad fra Vikersund kan fortsatt kalle seg «Norgesmester i motorsag». Lørdag 9. oktober klarte han å forsvare den gjeve tittelen i juniorklassen.

To dommere følger nøye med

– Dette er veldig moro, det ligger mye arbeid bak, sier han fornøyd.

Norgesmesterskap (NM) i motorsag er en tevling som består av fem øvelser som går over to dager. Første dag er det felling hvor en skal felle et tre i riktig retning, med millimeterpresisjon og med stor vekt på sikkerhet.

Andre dag er det øvelsene sverdsnuing med kjedebytte, under- og overkapp, presisjonskapp og kvisting som skal utføres.

To dommere følger nøye med og har ettertrykkelig fokus på sikkerhet, i tillegg til teknikk og presisjon.

Stor bankett og premieutdeling

Ungdomsorganisasjonen Norges Bygdeungdomslag (NBU) står bak en rekke norgesmesterskap og Høstarrangementet som varte fra 8. - 10. oktober. Hvert år inviteres ungdommer til en tevlingsfest en helg i oktober, innholdet er spesielt rettet mot medlemmer i organisasjonen.

Tevlinger har hatt en sentral plass i organisasjonen siden stiftelsen i 1946. På 1950- og 60-tallet var hovedmålet opplæring i landbruk og husstell, i dag er moderne tevlinger innført og mange er underholdningspreget. Flere tradisjonelle tevlinger lever fortsatt i beste velgående, som eksteriørbedømming av sau, osteanretning og bløtkakepynting. Norges Bygdeungdomslag deler totalt ut 40 NM-titler i året, og kårer vinnere i mange egne NBU-mesterskap.

Høstarrangementet i Norges Bygdeungdomslag er også en arena for fest og moro, underholdning og sosialt samvær. Arrangementet avrundes på lørdagskvelden med en stor bankett og premieutdeling der alle vinnere hedres. Årets arrangement samlet over 200 ungdommer som konkurrerte i ulike tevlinger.

Les også

Bygdeungdom aksjonerte mot det de mener er en fornærmelse mot norsk landbruk