Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.
Forslaget om et par hovedmarkeringer av nasjonaldagen i Modum er skrinlagt. Du tuller ikke med 17. mai. Det er konklusjonen. Det kan bare bety at moingene liker 17. mai-feiringen slik den er og at de liker best å holde seg til skolen de tilhører. Det sier noe om sterk lokal tilhørighet. 17. mai vil moingene feire tradisjonelt.
Både FAU og korpsene har kommet med innspill om at de ikke ønsker å endre på noe. Det er et signal om at foreldre fortsatt vil lage lokale nasjonaldagsfester og at korpsmedlemmene er spreke. I motsetning til de fleste andre land som feirer sine nasjonaldager, er det ikke blankpussede våpen og stramme soldater i marsj som står i sentrum hos oss. I Norge er det barna «.....vi små en alen lange ...» som det heter i diktet som Henrik Wergeland skrev. At feiringen således spres rundt og at det er mange markeringer i og rundt barneskolene er vel i pakt med det. Når det gjelder 17. mai er ikke Wergeland noen hvem som helst. Han er 17. maifeiringens store stamfar.
På den annen side kunne to større fellesarrangementer – ett i Vikersund på formiddagen og ett i Åmot på ettermiddagen, skapt en større vi-følelse. Men det er jo ikke hvordan vi markerer nasjonaldagen som definerer hvordan folk fra forskjellige deler av Modum samarbeider ellers i året.
Hvordan hver og en av oss markerer dagen varierer. Så lenge man har egne barn i barnehage og barneskolealder er dagen fylt med både gleder og plikter. Så går det noen år der man kan feire på litt andre måter og steder, før det kanskje kommer nye generasjoner inn i familien og så er man i gang igjen. Det er de som virkelig lar nasjonalfølelsen flomme gjennom årene og er ikledd bunad og annen finstas fra hanegal til langt ut i de små timer natt til 18. mai. Andre trekker på seg kosebuksa og lar dagen passere sakte forbi.
I år er det fridag 18. mai og således er 19. mai en inneklemt fredag. Et kjapt søk etter flybilletter viser at mange nordmenn setter kursen ut av kongeriket. De store charteroperatørene melder om utsolgte fly. Dermed er det også mange som kommer til å feire under solen, kanskje med en paraplydrink i hånden? Andre trekker opp på høyfjellet og går på ski 17. mai. Noen må jobbe både 17. og 18. mai om de er aldri så røde på kalenderen. Men for de som har fri og de som skal være i hjembygda på nasjonaldagen, kan planlegge den i trygg forvissning om at i Modum der vil alt skje etter gammel mal. Det blir den samme ruta i toget, feiringen vil skje på de samme stedene og folk vil forhåpentlig kose seg med is, god mat og i hyggelig lag.