– Klokka 14.00 i dag, onsdag 26. januar, kan det hentes gratis hurtigtester hos biblioteket i Vikersund. Der vil det stå to personer og dele ut, sier Hanne Mjølid Braathen, som er fagansvarlig ved teststasjonen i Modum kommune.

Avlastning

Bakgrunnen for at du nå kan få hurtigtester gratis, er bortfallet av krav om karantene dersom du er nærkontakt eller hustandsmedlem av en person med påvist smitte. I stedet for å gå i karantene kan du teste deg hver morgen, og gå på jobb eller butikken som normalt den dagen.

– Vi som jobber på teststasjonen har hatt utdeling av tester som en av våre oppgaver, på toppen av alt annet, en periode allerede. Det har vært lite hensiktsmessig og tatt av tiden vår. Derfor får vi nå avlastning, forklarer Mjølid Braathen.

Det er altså biblioteket i Vikersund som gjelder, alle hverdager mellom 14.00 og 20.00. Fredager stenger døra klokka 17.00.

– Fra og med torsdag blir det også utdeling på klubbhuset i Åmot på hverdager mellom klokka 09.00 og 12.30. I tillegg holder vi åpent for henting av hurtigtester på teststasjonen på Gustadmoen lørdager fra 13.00 til 15.00.

Ikke føre var

Det er imidlertid ikke slik at alle moinger nå kan strømme til og hente så mange hurtigtester de måtte ønske, fordi det er kjekt å ha i hjemmet, som et føre var-tiltak.

– Testene vil deles ut til prioriterte grupper. Dette er personer med symptomer samt husstandsmedlemmer og øvrige nærkontakter til personer med påvist smitte, sier Mjølid Braathen.

Årsaken handler ganske enkelt om antallet tilgjengelige hurtigtester.

– Vi ser at lageret tømmes raskt. En god andel hurtigtester er allerede delt ut til skolene i kommunen, og nå skal veldig mange flere enn tidligere benytte seg av hurtigtest. Hvor mange tusen tester vi får fra uke til uke varierer, og det eksakte antallet vet vi bare et par dager før de kommer. Derfor gjør vi det på denne måten, forklarer kommunens fagansvarlige.

På sikt er målet at kommunene skal ha tester tilsvarende to ganger innbyggertallet. For Modums del betyr det i underkant av 30.000 tester.

Positiv test?

Med nye regler kan det også raskt melde seg spørsmål om hva man gjør dersom hurtigtesten slår ut positivt.

– Det helt første som må gjøres, er at du går i isolasjon. Deretter kan du selv registrere deg som smittet via link på kommunens hjemmeside. Da vil du få en SMS tilbake som bekrefter at du er registrert, og som inneholder svært mye nyttig informasjon om hva du videre bør og må gjøre, sier Mjølid Braathen.

Hun understreker samtidig at eldre og ikke-digitale innbyggere kan ringe koronatelefonen som tidligere.

– Håpet er likevel at pågangen her vil avta noe, slik at enda flere får umiddelbart svar og at vi får bedre tid til å følge opp smittetilfellene.

En annen viktig detalj er at det heretter er du som er smittet, som selv har ansvaret for å informere dine nærkontakter.

Flere skal vaksineres

Som om ikke nye retningslinjer rundt karantene og testing er nok, gjelder nå også nye anbefalinger om vaksinering.

– Blant annet er det åpnet for at alle barn mellom fem og elleve år som ønsker det, kan vaksineres – ikke bare dem som har alvorlige underliggende sykdommer. Så poengteres det at friske, oppegående barn ikke har noe behov for vaksine. Dette gjelder først og fremst dem som skal til land med høyere smittetrykk og kanskje dårligere helsevesen, eller barn med foreldre eller andre nære med alvorlige sykdommer, sier Gro Mari Horne, som er fagansvarlig vaksinasjon i Modum kommune.

Nytt er det også at barn mellom 12 og 15 år nå kan få dose to, dersom de ønsker det.

– Den kanskje viktigste beskjeden er derimot til personer med immunsvikt. Her anbefales det en fjerde dose, tidligst tre måneder etter dose tre.