– Klokka 14.00 i dag, onsdag 26. januar, kan det hentes gratis hurtigtester hos biblioteket i Vikersund. Der vil det stå to personer og dele ut, sier Hanne Mjølid Braathen, som er fagansvarlig ved teststasjonen i Modum kommune.
Avlastning
Bakgrunnen for at du nå kan få hurtigtester gratis, er bortfallet av krav om karantene dersom du er nærkontakt eller hustandsmedlem av en person med påvist smitte. I stedet for å gå i karantene kan du teste deg hver morgen, og gå på jobb eller butikken som normalt den dagen.
– Vi som jobber på teststasjonen har hatt utdeling av tester som en av våre oppgaver, på toppen av alt annet, en periode allerede. Det har vært lite hensiktsmessig og tatt av tiden vår. Derfor får vi nå avlastning, forklarer Mjølid Braathen.
Det er altså biblioteket i Vikersund som gjelder, alle hverdager mellom 14.00 og 20.00. Fredager stenger døra klokka 17.00.
– Fra og med torsdag blir det også utdeling på klubbhuset i Åmot på hverdager mellom klokka 09.00 og 12.30. I tillegg holder vi åpent for henting av hurtigtester på teststasjonen på Gustadmoen lørdager fra 13.00 til 15.00.
Ikke føre var
Det er imidlertid ikke slik at alle moinger nå kan strømme til og hente så mange hurtigtester de måtte ønske, fordi det er kjekt å ha i hjemmet, som et føre var-tiltak.
– Testene vil deles ut til prioriterte grupper. Dette er personer med symptomer samt husstandsmedlemmer og øvrige nærkontakter til personer med påvist smitte, sier Mjølid Braathen.
Årsaken handler ganske enkelt om antallet tilgjengelige hurtigtester.
– Vi ser at lageret tømmes raskt. En god andel hurtigtester er allerede delt ut til skolene i kommunen, og nå skal veldig mange flere enn tidligere benytte seg av hurtigtest. Hvor mange tusen tester vi får fra uke til uke varierer, og det eksakte antallet vet vi bare et par dager før de kommer. Derfor gjør vi det på denne måten, forklarer kommunens fagansvarlige.
På sikt er målet at kommunene skal ha tester tilsvarende to ganger innbyggertallet. For Modums del betyr det i underkant av 30.000 tester.
Dette er de nye testreglene
Smittekarantene på 10 døgn kan erstattes med:
- Daglig testing i 5 døgn etter siste nærkontakt for husstandsmedlemmer og tilsvarende nære.
- Husstandsmedlemmer og tilsvarende nære som ikke kan holde avstand til den smittede i isolasjonsperioden kan erstatte smittekarantene med daglig testing i 11 døgn (6 døgn i den smittedes isolasjonsperiode + 5 døgn etter dette). Dette gjelder også barn.
- I tillegg til testregime anbefales det å bruke munnbind innendørs på offentlig sted og å unngå store sammenkomster og arrangementer i 10 døgn etter nærkontakten. Anbefalingen om å bruke munnbind gjelder ikke barn under 12 år, skolebarn over 12 år når de er på skolen og de som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.
- Følg med på eventuelle symptomer under hele perioden.
- Ved symptomer skal man holde seg hjemme og teste seg.
- De nye reglene vil fra de trer i kraft også gjelde for dem som er i karantene på det aktuelle tidspunktet. Det betyr at testregime også gjelder for dem.
- Personer som ikke følger testregimet må være i karantene i 10 døgn, med eventuelt testing ut av karantene ved negativ test tatt tidligst 7 døgn etter siste nærkontakt.
- Personer som har gjennomgått covid-19 siste tre måneder er unntatt fra smittekarantene. I tillegg videreføres de særskilte unntakene som gjelder for bl.a. personell i kritiske samfunnsfunksjoner.
Kilde: Helse- og omsorgsdepartementet
Positiv test?
Med nye regler kan det også raskt melde seg spørsmål om hva man gjør dersom hurtigtesten slår ut positivt.
– Det helt første som må gjøres, er at du går i isolasjon. Deretter kan du selv registrere deg som smittet via link på kommunens hjemmeside. Da vil du få en SMS tilbake som bekrefter at du er registrert, og som inneholder svært mye nyttig informasjon om hva du videre bør og må gjøre, sier Mjølid Braathen.
Hun understreker samtidig at eldre og ikke-digitale innbyggere kan ringe koronatelefonen som tidligere.
– Håpet er likevel at pågangen her vil avta noe, slik at enda flere får umiddelbart svar og at vi får bedre tid til å følge opp smittetilfellene.
En annen viktig detalj er at det heretter er du som er smittet, som selv har ansvaret for å informere dine nærkontakter.
Flere skal vaksineres
Som om ikke nye retningslinjer rundt karantene og testing er nok, gjelder nå også nye anbefalinger om vaksinering.
– Blant annet er det åpnet for at alle barn mellom fem og elleve år som ønsker det, kan vaksineres – ikke bare dem som har alvorlige underliggende sykdommer. Så poengteres det at friske, oppegående barn ikke har noe behov for vaksine. Dette gjelder først og fremst dem som skal til land med høyere smittetrykk og kanskje dårligere helsevesen, eller barn med foreldre eller andre nære med alvorlige sykdommer, sier Gro Mari Horne, som er fagansvarlig vaksinasjon i Modum kommune.
Nytt er det også at barn mellom 12 og 15 år nå kan få dose to, dersom de ønsker det.
– Den kanskje viktigste beskjeden er derimot til personer med immunsvikt. Her anbefales det en fjerde dose, tidligst tre måneder etter dose tre.
Antall vaksinerte moinger
- 1. dose: 11.312 personer
- 2. dose: 10.569 personer
- 3. dose: 6.857 personer
Tallene gjelder for personer over 12 år. Blant disse er det ingen under 18 år som skal ha dose tre.