Gå til sidens hovedinnhold

Disse får skattefradrag for arbeidsinnsats på egen bolig

Artikkelen er over 1 år gammel

Arbeidstimer du bruker på oppgradering av boligen kan redusere skatten den dagen boligen selges.

(Nettavisen:) Timer du arbeider på din egen bolig kan redusere skatten. Da må følgende forutsetninger være oppfylt:

  • Arbeidstimene må redusere en skattepliktig gevinst ved salg av bolig eller tomt
  • Arbeidene må være utført på fritiden
  • Du må være amatør (altså ikke en profesjonell snekker som snekrer på sin egen bolig)
  • Jobben må knyttes til en påkostning på boligen, ikke vedlikehold

Verdien av din arbeidstime

Den beregnede timelønnen for påkostninger på egen boligen må settes et godt stykke under håndverkerlønningene. En profesjonell arbeider tross alt hurtigere enn en amatør. Smarte Penger anslår at en timelønn på 250 kroner bør aksepteres av Skatteetaten.

Men det er alltid en risiko for gjennomskjæring, det vil si at skattekontoret reduserer timelønnen du har ført inn i selvangivelsen. Derfor anbefaler Smarte Penger at du heller estimerer en totalpris på hele jobben og legger den til grunn. Husk å inkludere materialer. Kan du dokumentere at en håndverker ville krevd 45.000 kroner inkludert materialene for jobben som du selv har utført, kan du fradragsføre de 45.000 kronene mot den skattepliktige salgsgevinsten.

Andre fradrag

Kostnader forbundet med salget trekkes fra salgssummen, for eksempel meglerprovisjon.

I inngangsverdien inngår opprinnelig kostpris, dokumentavgift, tinglysingsgebyrer, annonsering, meglerprovisjoner (eller lignende).

Ved beregning av gevinst for eiendommer kjøpt før 1.1.1992, kan kostprisen oppreguleres etter nærmere regler. Les mer om oppregulering her.

Påkostninger

Påkostninger er arbeid som gjør boligen bedre enn den var, vedlikehold er å bringe tilbake til samme standard.

Eksempel på påkostninger er å bygge terrasse dersom boligen aldri har hatt det, bygge garasje, legge fliser på et gulv som før var dekket med linoleum. Eksempel på vedlikehold er typisk utskiftninger som å bytte ut parketten, kledningen, male huset og skifte kjøkkeninnredning.

Skattepliktig gevinst

Du må ha bodd i boligen i minst 12 av de 24 siste månedene før salget for at salgsgevinsten skal være skattefri, og et eventuelt tap ikke fradragsberettiget. Botiden regnes bakover fra den dagen du aksepterer budet på boligen du selger. Botiden begynte å løpe den dagen du fysisk flyttet inn (ikke helt symmetri her, men slik er reglene).

Gevinst og tap ved realisasjon av bolig er differansen mellom salgssum og inngangsverdi. En pendlerbolig kan selges skattefritt etter de samme reglene. Kravet er at man er en pendler.

Boligen kan selges skattefritt i visse tilfeller uten å ha den vanlige nødvendige botiden. Se brukshindring.

Du kan beregne resultatet med kalkulatoren Gevinstberegning av bolig.

Salg av tomt er alltid skattepliktig, men også her kan gevinsten reduseres med relevante utgifter, som for eksempel meglerhonorar og dokumentavgift.

Kommentarer til denne saken