(Eikerbladet)

(Broom): Når påsken er unnagjort, er det tid for en jobb de aller fleste bileiere må gjøre to ganger i året: Nemlig å skifte dekk. Vinterdekkene skal av, sommerdekkene på.

Da er det flere ting du bør sjekke. Det aller mest grunnleggende er å ta en titt på hvor slitte dekkene er. Minstekravet for sommerdekk er 1,6 millimeter mønsterdybde, men de fleste eksperter anbefaler at du bør ha en god del mer enn det.

Og så er det en annen ting man også bør ta en titt på:

Dekkene blir dårligere

– Det er å sjekke hvor gamle dekkene er. Dekkene dine har nemlig datostempling. Og det er de gode grunner for, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

– Hvorfor er dette viktig?

– Fordi dekkene blir dårligere etter hvert som tiden går. Gummien blir hardere med årene, dermed får også dekkene dårligere egenskaper. Det gjelder både veigrep og bremselengde. Dette er noe alle bileiere bør være klar over, sier Benny.

 

Regelen er fire-fem år

– Finnes det noen regel for når dekkene er for gamle?

– Nei, det er ikke noen bestemt fasit på dette området. På mange måter hadde det sikkert vært enklere hvis dekkene i stedet var utstyrt med en "best før"-dato, men slik er det ikke. Og det er godt mulig det også ville blitt for generelt, for du bør nok ikke se deg helt blind på denne datostemplingen. Blant annet er det slik at noen dekk kanskje har ligget på lager/hos forhandler en god stund før de har blitt solgt. Dekk blir nok dårligere av det også etter hvert, men ikke på samme måte som om de er i bruk på bilen din, sier Benny.

Han legger til:

– Tommelfingerregelen er at du bør bytte ut dekkene etter fire-fem år – og altså uavhengig av hvor mye mønsterdybde det er igjen.

 

Be om et godt tilbud

Hvordan finner du så ut hvor gamle dekkene er? Jo, selve «datostempelet» er på siden av dekket. Koden du skal lete etter består av fire tall. Disse angir uke og år som dekket er produsert i. For eksempel 2914 – det betyr uke 29 i 2014. Finner du det ikke med en gang, er det bare å lete. For tallet skal være der.

– Er du i tvil om dekkene bør byttes, anbefaler jeg at du svinger innom noen som driver med dekk. Be dem ta en titt og gi deg en vurdering. I samme slengen kan du jo be om et godt tilbud på nye dekk. Det er viktig å huske at dekkenes tilstand er avgjørende for hvor sikker bilen din er å kjøre. Det er absolutt ikke her du skal spare penger, avslutter Benny.