Gå til sidens hovedinnhold

Dette er smittevernreglene du må følge 17. mai

Selv om det er fridag på 17. mai, tar ikke koronaen fri. Derfor gjelder det fortsatt strenge regler for hvor mange som kan samles på nasjonaldagen.

Det er mange ting å tenke på når det gjelder smittevern og slett ikke så enkelt å få med seg alt. Her kommer noen enkle råd som skal følges.

Vaksinerte: Alle som har fått minst en dose kan tre uker etter at de fikk den lempe på noen tiltak. Folkehelseinstituttet (FHI) skriver: Beskyttede personer kan behandles som hustandsmedlemmer og trenger ikke telles som besøkende. Ubeskyttede besøkende må fortsatt holde avstand til andre ubeskyttede. Det betyr at de kan komme på besøk selv om antallet overstiger fem personer.

Sammenkomster i eget hjem: inntil fem gjester i tillegg til de som bor i boligen. I tillegg altså de som er vaksinerte for minst tre uker siden.

Private sammenkomster på offentlig sted eller i leide lokaler: Innendørs. Inntil ti personer. Utendørs inntil 20 personer. Men det er viktig å holde avstand på minst en meter.

Sammenkomster i private hjem

Dette skriver FHI på sin egen hjemmeside: Alle bør redusere antall personer man har kontakt med, slik at man er sammen med færre personer i sosiale sammenhenger, i kortere tid og ikke med for mange forskjellige personer i løpet av en uke. Det oppfordres til å møte andre utendørs.

I private hjem, hager eller hytter bør man ikke ha mer enn fem gjester i tillegg til husstandsmedlemmer. Dersom alle gjestene kommer fra samme husstand kan man være flere, men likevel ikke flere enn at man kan holde avstand.

For slike sammenkomster gjelder:

Syke personer bør ikke delta, selv om de bare har milde symptomer. Det må være nok plass til at gjester kan holde 1 meters avstand hvis de ikke er fra samme husstand eller tilsvarende nære .Gode muligheter til håndvask eller bruk av hånddesinfeksjonsmiddel ved behov.

Barn i barnehage- eller barneskolekohorter kan ha besøk fra egen kohort, slik at hele kohorten kan inviteres hjem i for eksempel barnebursdag.

Kommentarer til denne saken