(Drammens Tidende)

– Det var rett og slett galskap. Folk sto i midtgangen og overalt rundt. Det var ingen kontroll og det kom stadig flere på. Her har vi gjennomført en stor dugnad i tre måneder for å unngå smitte, og så skjer dette i regi av et ansvarlig norsk statlig selskap. Det hadde jeg ikke trodd, sier Bøhlum.

Det var tirsdag morgen at togpendleren fra Sande i Vestfold og Telemark som vanlig skulle på jobb i Oslo sentrum. I 33 år har han pendlet mellom Sande og Oslo for å dra på jobb og dermed passert over en million kilometer i reise med tog. Siden det er buss for tog og færre avganger hoppet han på lokaltoget fra Asker inn mot Oslo. Det var han ikke alene om.

– Det var flere som reagerte

– Det fungerer veldig bra på de andre strekningene, men nå gikk det skikkelig galt. Jeg så det var flere som reagerte og det var svært få som holdt avstand. Her ble alle stuet inn, og jeg synes dette var svært uansvarlig av Vy som selskap. Det kom stadig flere på og det var ingen fra Vy inne på toget som holdt kontroll, sier Bøhlum.

Han reagerte kraftig på opplevelsen tirsdag morgen.

– Folk har vært veldig flinke fram til nå og vi har vært veldig fornuftige og bidratt i dugnaden. Det har ført til at vi har holdt smittetallet nede, men dette var første gang jeg har opplevd dette, sier Bøhlum.

– Mange er flinke

Gina Scholz, kommunikasjonssjef i Vy, oppfordrer folk til å følge smittevernreglene og unngå kollektivreiser dersom det ikke er nødvendig. Hun oppfordrer passasjerene om å følge smittevernrådene for å unngå overfylte vogner.

– Vi er avhengig av et godt samarbeid med kundene og det er fortsatt begrensninger på kollektivtilbudet. Mange er flinke til å ta andre avganger på døgnet og spre seg utover vognene. Vi prøver å informere så godt vi kan gjennom de kanalene vi har, sier Scholz.

Oppfordrer folk til å følge smitteverntiltakene

Hun forteller at de følger veilederen for smittevern i kollektivtrafikken fra Folkehelseinstituttet.

– Fortsatt skal bare annethvert sete brukes, samt at passasjerene må stå spredt. Vi oppfordrer også reisende til å spre seg utover vognene og justere reisetidspunktet dersom de kan. Hvis passasjerene ser at det er fullt på toget bør de stå over avgangen og vente på neste tog slik at det ikke blir for mange om bord. Dersom kunden har en gyldig billett kan vi ikke be de gå av toget, sier Scholz.

I tillegg til at folk har blitt litt mer slepphendte ettersom samfunnet gradvis har gjenåpnet, kan også været ha bidratt til at flere var om bord på toget tirsdag enn vanlig.

– Når det regner er det ikke like fristende å sykle eller komme seg fram på andre måter. Da tar flere toget for å komme seg på jobb. Det er stadig mer som åpner igjen og flere som reiser til kontorene for å være fysisk til stede. Selv om mer gjenåpner er det fortsatt begrensninger og reiserestriksjoner på kollektivtrafikken. Det ber jeg passasjerene om å huske på, sier Scholz.