Du ser dem på parkeringsplassene og friområder. Her i Modum samles de på senteret i Åmot, på Mixen. De er ofte omtalt som mer eller mindre «sunn» ungdom. Wunderbaumen dingler i frontruta og bassen dundrer ut av anlegget der de cruiser rolig gjennom sentrum. Men hva er egentlig en råner?

De deler lidenskapen for bil, mopeder, MC, bilcross og mekking. Det gir en frihetsfølelse å sterke vennskapsbånd knyttes. Det er en kultur.

I Åmot har Rånerne lært seg spillereglene og viktigheten av å spille på lag med senterledelsen og damene på Mix. De rydder opp etter seg og holder ro og orden. Narkotika er bannlyst. Ja jeg vil si at de er Åmotsenterets eget HMS.

Ingen vil finne på å gjøre innbrudd eller hærverk så lenge de er der! Etter stengetid og på natta er det stille. De sitter i bilene sine og prater sammen og løser verdensproblemer. Dette er ungdom og også voksne som har funnet sin plass i en flokk som inkluderer dem.

Det kan for de fleste av oss være utfordrende, det samfunnet vi lever i, hvor kravene er høye og man helst skal passe inn i en bestemt form. Vi kan lett falle utenfor. Dette er ungdom med en livserfaring større enn alderen skulle tilsi. Mange har opplevd livets harde realiteter på godt og vondt.

Dette har gitt de en hard panne men et mykt hjerte. Et varmt hjerte som banker for andre.

Jeg, som mamma til en råner, har de siste dagene fått lov til å bli inkludert i denne flokken og få se hva som bor i dette rånerhjertet.

Det var med stor sorg og fortvilelse jeg mottok telefon fra min sønn denne mandags kvelden. Han og flere venner var vitne til at deres gode venn Stig Arild Fingarsen på tragisk vis hadde omkommet i MC ulykken i Åmot.

LES OGSÅ: Stig Arild Fingarsen (32) omkom i MC-ulykke

Jeg kastet meg i bilen å kjørte hjem fra jobb. Underveis forsøkte jeg og kontakte kriseteamet i Modum kommune. Dette lyktes dessverre ikke da ingen svarte på telefon. Da ringte min datter bygdas prest, Runar Liodden, som alltid stiller opp. Han kom hjem hvor flere av vennene som var vitne til ulykka var samlet.

Gutta fikk dele alle følelser, tanker, hva de hadde sett og ikke minst dele gode minner om en kjær, kjær venn. På natta ville gutta til Åmot igjen og jeg fikk være med. Der møtte vi en stor venneflokk som alle var sterkt berørt av ulykken. Runar prest ble igjen ringt og han kom gående opp til senteret igjen, midt på natten å var der sammen med oss. Tusen takk Runar, for hjertet du har for bygda!

Dette var en sterk opplevelse. Jeg ble vitne til et enormt sterkt fellesskap. Ungdommene står sammen i sorgen og er der for og med hverandre. Vi delte mange, mange klemmer å mange tårer ble felt den natta.

Onsdag samlet flere hundre biler seg til minne kortesje for Stig Arild. Alt hva disse vennene gjør for hverandre. Dette er noe av det sterkeste jeg har opplevd noen gang. For et vanvittig sterkt samhold, respekt og kjærlighet disse ungdommene har for hverandre.

LES OGSÅ: Linn Kristin (31) mistet samboeren i tragisk ulykke – så fikk hun høre om framtidsplanene hans: – Et sjokk

Dette er noe samfunnet og bygda trenger. Et godt varmt og inkluderende fellesskap med stor omsorg og omtanke for andre.

Jeg er ydmyk og evig takknemlig for å ha fått lov til å dele disse dagene med dere flotte folka. Jeg kommer aldri til å være bekymret for min sønn Jonas (pingu) så lenge han har dere som venner og er en Råner.

Et Rånerhjerte er et helt hjerte.

Og til alle dere sambygdinger trenger du en venn, velg en Råner.

Hedrer minnet om Stig Arild og en varm takk for alt du var for Jonas. Mine varmeste tanker til familie og venner i sorg.

Mange klemmer fra Mamma (pingu)

Stig Arild Fingarsen (32) omkom i en MC-ulykke i Åmot mandag kveld. Onsdag ble han hedret av venner med en minnekortesje fra Krødsherad til Åmot sentrum, hvor over 200 biler deltok.