I dag blir Hennes Kongelige Høyhet 19 år og for et år siden ble HKH Prinsessen myndig. Det ble feiret på verdig vis med regjeringsmiddag på Deichmans bibliotek i Oslo og på Slottet i regi Kongeparet.

Gratulerer så mye med dagen til Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Ingrid Alexandra, du er historisk. Du blir landets første kvinnelige kronprinsesse og monark, noe som vi aldri har hatt i det selvstendige kongeriket som vi er. Vi hadde Dronning Margrete 1., men hun var bare dronning over Kalmarunionen (Nordens land).

HKH Prinsessen har vist oss gjennom sine små oppdrag at hun er glad i landet sitt, i intervjuer utrykker hun begeistring for vårt samfunn og engasjerer seg for menneskerettigheter og klima. Hun viser respekt for vår felles historie og menneskene som bor her.

Det norske monarkiet har en kjempefin framtid. Vi har hatt mange gode monarker og fortsetter med en kvinnelig arvtager. Det er kjempebra for vår likestilling og likestillingen innen kongefamilien.

Så kjære Venstre, Unge Venstre, Sosialistiske Venstreparti og Sosialistisk Ungdom. For dere er det triste nyheter, men monarkiet har kommet for å bli, bare se på folket. Jeg har et spørsmål til begge partiene om hvorfor dere ikke kan bygge politikken deres rundt det å ha et konstitusjonelt monarki? Det har flere land i Europa, så da tenker jeg at det går an.