Det er lov å si: «Vi tok feil»

Noresund skole

Noresund skole

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kjære innbyggere i Krødsherad kommune. I disse koronatider har man mer enn nok å bekymre seg over og tenke på, og oppi det skal det tas viktige beslutninger rundt Krødsherad kommune sin framtid. Det er sikkert flere med meg, som synes det er godt å bruke tankene på noe annet enn korona om dagen, så her gir jeg dere litt å tenke på, servert på sølvfat.

Romplan for Krødsheradskolene og hvilken skole som først skal renoveres kommer opp i kommunestyret i nærmeste framtid. OBS! Skreiv jeg renoveres, jeg mente bygges nytt, det er det kanskje ikke alle som har fått med seg. Renovering blir nemlig for dyrt, så vi må nærmest bygge to nye skoler. Det er nok kjent for alle som er opptatt av denne saken at det kun er Krødsherad Høyre som tydelig har sagt at de ønsker en ny skole.

Som kommunestyrerepresentant kjenner jeg stadig på presset for å stemme på noe som jeg synes er fullstendig galt for kommunen vår. Mange vil nok beskylde oss i Høyre for å utsette og trenere saken, men jeg ser annerledes på det. Vi jobber hardt for hjertesaken vår! Krødsherad kommune har allerede gått på en smell, renseanlegget på Bjøre, dette ble en altfor dyr investering for vesle Krødsherad, det vil ha ringvirkninger i lang, lang tid. Hvordan kan vi få kommunen vår til å bli ei attraktiv bygd å flytte til, med skatter og avgifter som er like skyhøye som taket på det nye renseanlegget?

Jeg er oppriktig bekymret, vi veit at mennesker evner å lære av sine feil. Er vi et unntak fra dette? Skal Krødsherad kommune nok en gang gå inn for noe som blir kjempedyrt i tiden framover? Bør ikke Krødsherad kommune nå tenke økonomi framfor følelser, følelser som ikke hører ei liten bygd hjemme. Vi kaller oss Krødsheradskolen, det er jo absolutt et steg i riktig retning, men vi klarer vel flere skritt? Det er på tide å legge ned stridsøksen og tenke på framtiden.

All sunn fornuft peker i den retning at en ny skole vil være billigere å drifte i 40 år framover enn to nye skoler, men vi kan selvsagt ikke vite dette med sikkerhet. Det er fortsatt ikke tatt inn (i kommunedirektørens forslag) en kalkyle på forventede driftskostnader for skolene etter de er ferdige. Det vil altså si at vi kjøper oss et produkt og vi vet ikke hvordan det vil påvirke kommuneøkonomien i framtiden.

Hva er det vi tenker på? At vi ikke vil såre noen, så vi bygger to skoler så alle blir fornøyde? Nei, det er feil! Alle blir ikke fornøyde, for når prosjektene settes i gang og regninger på skatter og avgifter dumper ned i postkassene rundt i de hundre hjem, da er det for seint å angre seg.

Krødsherad Høyre har stadig blitt beskyldt for å ikke ta noe standpunkt i hvor skolen bør ligge og kalles feige. Jeg tør å si hvor jeg synes skolen bør ligge og det er uavhengig av min egen bostedsadresse. Det best egnede stedet er Krøderen, dette er fordi jeg tror dette blir det billigste, det er stor plass og kommunen eier allerede tomta. Viser det seg derimot at Noresund er det best egnede stedet, så ja vel, da legges skolen til Noresund. Jeg tenker her må økonomi være vektende for vi har nemlig ikke råd til å fråtse lenger, pengebingen vår er nemlig tilnærmet lik null når vi snakker om slike store prosjekter.

Er dere klar over at romplanen for skolen er lagt fram for kommunestyret og at vi allerede ble varslet om at tegningene og rommene måtte krympes, for at budsjettramma skal holdes? Vi ender faktisk opp med to nye skoler som er mindre enn de vi har i dag. Det ser heller ikke ut til at vi har råd til arealer med samfunnsfunksjoner på skolene, så det vi nå er i ferd med å kjøpe er bare en nyere versjon av den skolen vi allerede har. Burde vi ikke sikte høyere enn dette? Vi kan nå bestille oss et skolebygg som er framtidsrettet og har fasiliteter jeg ikke tør å drømme om en gang, men dette takker vi altså nei til, fordi vi ikke vil såre noen.

Skal bestemme seg for utbyggingsrekkefølgen på skolene i Krødsherad

Så vær så snill, Krødsherad kommune, kommunestyret og alle andre som bryr seg om Krødsherads framtid: Ikke ta beslutninger nå på grunnlag av at saken har tatt så lang tid, eller fordi dere har gått til valg på dette. Det er nemlig lov å snu. Det er lov å si: «Vi tok feil». Stikk fingeren i jorda før dere starter med spaden. La oss ikke gå for noe nå som vi vil angre på allerede om to-tre år, men la oss heller starte et prosjekt som vi kan være stolte av i 40–60 år, la oss endelig samles om noe for bygda, samle oss rundt et godt skolebygg. Det er nemlig ikke for seint, men vi har dårlig tid.

Til slutt vil jeg bare påpeke en viktig ting, Krødsherad Høyre prøver ikke å trenere eller utsette en sak, vi prøver å endre et vedtak før det er for seint.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken