– Foreløpig har det vært lite pågang etter at det fredag ble åpnet for å gi dose nummer fire til personer i alderen 18–64 år, sier vaksinekoordinatorene Hanne Mjølid Braathen og Gro Mari Horne i Modum kommune. De holder hus på kommunens smittevernsenter i gamle Gustadmoen barnehage i Åmot.

Det er dit de som ønsker dose nummer fire skal møte opp for å få stikket i armen. Mjølid Braathen og Horne anbefaler de som ønsker å ta en oppfriskningsdose om å bestille time via lenken på kommunens hjemmesider.

– De som synes det er vanskelig kan de selvsagt ringe vaksinetelefonen. Vi har lagt ut timer før jul og vil også gjøre det på nyåret, sier de to.

I disse dager er det ett år siden de eldste og de med underliggende sykdommer fikk tilbud om dose nummer tre. Mange av de eldste har også fått dose nummer fire.

Nytten av en oppforskningsdose er først og fremst for å redusere faren for alvorlig sykdom. Har du hatt korona bør det gå tre-fire måneder før man tar en ny dose.

– Det kan være andre behov enn de rent medisinske som gjør at noen kan ønske en dose nummer fire. Det kan være reise, ønske om å beskytte noen de har nær relasjon og for eksempel hvis man har en frykt for korona, sier de to.

På Gustadmoen og på biblioteket i Vikersund deles det også ut selvtester. Det er ikke noe krav om å teste seg ved symptomer, men de opplever likevel at en del ønsker å sjekke om de virkelig er smittet.

– Anbefalingen er å holde seg hjemme hvis man har luftveissymptomer, sier Mjølid Braathen og Horne.