Reklamen som slår fast at det er «Deilig å være norsk i Danmark» gjelder fortsatt. Men nå bør vi også skynde oss å legge til at det for tiden er svinedyrt å være norsk i Danmark også, i likhet med de fleste sentraleuropeiske land og USA. Verdien av den norske kronen er veldig lav for tiden. Snart går vi inn i sommersesongen, da mange nordmenn legger ferien til utlandet. Sverige og Danmark er de to landene nordmenn ferierer mest i, hvis vi ser bort fra de som ferierer i Norge.

Svak kronekurs og høy inflasjon er ingen god nyhet for dem som har tenkt å legge sommerferien sin utenfor Norge. I Danmark for eksempel – et aldeles herlig land med blide piperøykere, smørbrød, røde pølser, is med flødebolle og guff, bayer og «en lille en» – må du punge ut med nær 160 norske kroner hvis du kjøper noe som koster en dansk hundrings. Det kan være verdt det, bare du er klar over at 100 danske ikke er 100 norske. Det er ikke like ille når det gjelder svenske kroner. Der er verdien ganske lik.

Også euro, britiske pund og amerikanske dollar har stryket seg kraftig sammenlignet med norske «olje»-kroner. I løpet av noen uker vil lønnskontoen til veldig mange nordmenn bli fylt opp med feriepenger – en ikke ubetydelig sum for mange, men pengene kan raskt vise seg å være veldig udrøye. Det er få land i Europa vi kan reise til nå og oppleve at vi synes prisnivået er lavt. I de mest populære ferielandene vil vi oppleve at prisen på mat, drikke og overnatting ikke er vesentlig lavere enn her hjemme.

Det er bra å ha ferie! Det er noe vi trenger mellom slagene. Vi har godt av å reise og oppleve ting utenfor vårt eget bygdelag. Det gir nye impulser, nye matopplevelser og vi får erfare at det fins andre måter å organisere hverdagslivet og samfunnet på som fungerer, selv om det er litt fjernt fra måten vi ordner ting på her hjemme. Eller vi kan kjenne på hvor godt vi har det i Norge – hvis vi ser bort ifra været.

I de landene nordmenn flest reiser til, er det kanskje ikke så mye nytt å snappe opp av helt nye impulser. Danmark og Sverige er vel ikke akkurat eksotiske, men vi liker å feriere hos naboene. En yrkesgruppe som virkelig har vind i seilene her hjemme for tiden er forbrukerøkonomene. De tjener fett på å fortelle helt opplagte ting. Riksmediene bruker mye plass på dem, slik at de kan fortelle om at man først må betale regningene våre og helst spare litt, før man eventuelt reiser på ferie. Enhver får selv vurdere om det er verdt pengene å reise til Danmark eller et annet sted. Det kan være riktig deilig, bare man har penger å betale med.