Trenger du hjelp er det best å møte en sigdøling

Av
DEL

LeserbrevFredag 9. august ved 17-tiden var min kone og jeg på vei fra Tempelseter til Oslo i hennes svært gamle Toyota Rav. Da vi nærmet oss grensen til Modum merket jeg at bilen hadde vansker. Motorkraften var borte. Det var bare å redde seg inn i en busslomme som heldigvis var like ved. Der sto vi. Det kom hvit damp opp fra panseret. Bilen kokte. Vi trengte hjelp. En fredag ved 17-tiden er det ikke mange som kan gi det.

Da stoppet en bil bak oss. To personer kom ut og spurte om vi trengte hjelp. Om vi gjorde! De viste seg at den eldre herremannen hadde god greie på bil. «Dere må fylle vann på radiatoren», sa mannen. Vi hadde to små vannflasker. «Det holder ikke», sa kona til mannen. «Dere trenger mer. Vi bor like i nærheten. Jeg drar hjem og henter vann».

Fem minutter seinere var hun tilbake med to store vannbeholdere. Vi fylte og fylte. Til sist sluttet dampen å strømme ut. Men, bilen var død. Ifølge den hjelpsomme herremannen hadde nok motoren røket.

Hva gjør to arme Oslo-folk da? Var det en redningstjeneste som kunne ringes? Var det mulig å få tak i leiebil? Og hva med alle multene vi hadde sanket i myrene ved Tempelseter? De var frosne, men hva ville skje nå? Det var en fredag i kveldingen i ferietid. Det så ikke lyst ut. Og, hva ville det koste?

Da viste det seg at de to hjelperne skjønte situasjonen bedre enn oss, og løste problemet. «Først tauer vi bilen deres hjem til oss, der kan den stå til dere får solgt den til noen som trenger Rav-deler», sa damen, «så låner vi dere vår Caddy, så dere kan komme dere hjem i kveld. Dere leverer bilen tilbake når det passer dere».

«Og, hvor mye skylder vi?» spurte vi. «Ingenting» var svaret – «utenom bensin og bompenger».

Hva skal man si til sånt? Finnes fortsatt slike eiegode mennesker? Ja, det gjør det! De bor på Nerstad i Sigdal, og heter Grethe og Kåre Johansen. De er sigdøler av aller beste merke.


 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags