Gå til sidens hovedinnhold

Ordningen er for stivbeint

Artikkelen er over 3 år gammel

Debatt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kommenterer Bygdepostens førstesideoppslag tirsdag 23. januar 2018: «Bytt legevakt».

Legevaktordningene landet over er helt unødig stivbeinte og byråkratisk oppbygget. Reglene tilsier at man skal holde seg til den legevakten som kommunen har etablert, når utgangspunktet er eget hjem. Dette er hensiktsmessig og nødvendig, hva gjelder hjemmebesøk av legevaktlege, men så slutter også hensiktsmessigheten.

Dette betyr også at folk i Skotselv må reise drøye fem mil til Hønefoss og ikke den ene mila til Hokksund. Lignende ubekvemmeligheter finnes rundt over hele landet. Dessuten må lydige Moinger tåle at barn som ender med å bli innlagt på sykehus, eller krever spesialistvurdering, først må ta turen om Ringerike/Hønefoss for så å bli sendt til Drammen.

Du må bare ikke spørre først! Skulle legevaktpersonalet protestere, og det har hendt, må du be om at avvisningen blir bekreftet skriftlig! Det er det ingen som i våre dager vil gi! Bruk ordningene slik de nå engang er!

Fin Resch, Pensjonert kommuneoverlege

 

Legevakten representerer en utgiftspost på kommunebudsjettet. Derfor orienterer kommuneoverlege Beate Smetbak seg, i disse dager, om kostnadsaspektet ved tilslutning til alternativene til vår etablerte legevakt på Ringerike sykehus, nemlig Drammen og Kongsberg. Straks virvles problemene for barnefamiliene opp, når syke barn skal måtte på innlegges på sykehus.

Med Drammen sykehus som nærmiljø til Drammens legevakt er det nærliggende å peke på at også for voksne med behov for sykehusinnleggelse vil tur over legevakten i Hønefoss ikke være særlig hensiktsmessig dersom Drammen sykehus blir målet. Dette kan f.eks. gjelde for pasienter med akuttbehov innen urologi og karkirurgi.

Les også

Modum myser til Kongsberg for legevaktsamarbeid

 

Med unntak for legebesøk i hjemmet, skulle det ikke koste det norske samfunnet særlig mye mer enn å tilpasse seg noe nytt, og bedre, dersom legevaktvalget ble helt fritt, og opp til folks egen avgjørelse. Gjeldende regler kan gi deg nesten det samme frie valg!

Gjeldende regelverk gir folk en lignende mulighet, under forutsetning at man ikke spør, eller ber om unntak fra hovedregelen, men møte opp på den legevakten man ønsker! Om du som bor i Modum befinner deg i Tromsø, Oslo, eller Drammen, og søker den lokale legevakt ved oppmøte, har alle de nevnte legevakter plikt til å ta deg imot med det samme helsetilbudet som egne fastboende får.

Det samme gjelder om du reiser til Drammen legevakt for noe som du mener hører hjemme der. Du må bare ikke spørre først! Skulle legevaktpersonalet protestere, og det har hendt, må du be om at avvisningen blir bekreftet skriftlig! Det er det ingen som i våre dager vil gi! Bruk ordningene slik de nå engang er!

Kommentarer til denne saken