Jordbruksoppgjøret må handle om mer enn penger!

NORSK MAT: 92 prosent synes Norge bør opprettholde de gårdene vi har.

NORSK MAT: 92 prosent synes Norge bør opprettholde de gårdene vi har. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Selvfølgelig tilbyr regjeringen alt for lite i forhandlingene.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Akkurat nå pågår jordbruksforhandlingene, der bondeorganisasjonene og regjeringen forhandler om det som i praksis har blitt et spørsmål om hvor mange småbruk som skal legges ned. Regjeringer, uavhengig av farge, har forhandlet frem avtaler som gjør at vi produserer dyrefôr der vi kan dyrke menneskemat og lar beitene ligge ubrukt, i stedet for å produsere menneskemat der det er mulig og la dyrene beite der vi ikke kan dyrke menneskemat.

Selvfølgelig tilbyr regjeringen alt for lite i forhandlingene, og vi i Grønn Ungdom mener bøndene burde blitt tilbudt mer. Men vi er ikke bare opptatt av mer penger. Hvis vi skal finansiere veldig mye større støtte gjennom økte overføringer og høyere matpriser, så må det gjøres på en måte der også jordbruket i større grad tar hensyn til dyrevelferd og bærekraft.

Selv om vi skal være stolte av jordbruket vårt, er det fortsatt rom for å la beitedyrene gå lengre på beite. Det er rom for å la dyra få bedre plass, bruke saktevoksende kyllinger og la kalvene gå lengre med kyrne. Drøvtyggerne skal spise gress. Ikke kraftfôr som enten kommer fra ødelagt regnskog eller annen sårbar natur. Ei heller skal drøvtyggerne spise korn og soya som helt fint kunne vært brukt til menneskemat.

Å pøse mange kilo korn og soya inn i ei ku for å få noen få kilo dyrekjøtt er galskap, både fordi det slipper ut avsindig mye klimagasser, og fordi stadig mer regnskog og annen natur må legges under plogen. Det er rett og slett ineffektivt når verdens befolkning vokser.

Så la oss ikke bare henge oss opp i størrelsen på tilbudet fra staten, men også innse at dagens innretning er ineffektivt for bøndene og forbrukere.

Det er dårlig for distriktene, for dyrene på gården og ikke minst for klimaet, uansett hvor mye penger som spys inn i det.

GRØNN UNGDOM BUSKERUD

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken