Vikersund skole: En mer riktig sak for kontrollutvalget finnes ikke

VIL HA GRANSKNING: Jon Hovland (H) vil at kommunestyret tilleggsbevilger penger til kontrollutvalget slik at de får gjennomført en gransking av skolene og undervisningsetaten.

VIL HA GRANSKNING: Jon Hovland (H) vil at kommunestyret tilleggsbevilger penger til kontrollutvalget slik at de får gjennomført en gransking av skolene og undervisningsetaten. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevAlle kommuner er lovpålagt å ha et kontrollutvalg.

Kontrollutvalget er kommunestyrets redskap for demokratisk innsyn og kontroll med alle sider ved kommunens virksomhet. Kontrollutvalgets mål er derfor å påse at kommunen følger regelverket, og at virksomheten er målrettet, effektiv og etisk til beste for kommunens innbyggere.

I de sakene kontrollutvalget vil se nærmere på, leier de inn eksperthjelp utenfra. Det kan være kommunerevisjon eller andre private virksomheter.

Vi kunne lese i Bygdeposten at fylkets kontrollutvalg leide inn Telemarksforskning for å se på Buskerud Museene. Det er opp til vårt kontrollutvalg hvem de vil bruke.

Kontrollutvalget i Modum hadde en god kontrollsak av byggesaksavdelingen, der fikk de fram saken sett fra flere sider. Kommunestyret og administrasjonen fikk et godt grunnlag for å gjøre Modum bedre.

Men det koster penger, og i årets budsjett foreslo rådmannen at kontrollutvalget skulle kun få penger til lovpålagte oppgaver. Dette har kommet fram i ettertid, da må vi gjøre noe med det. Kontrollutvalget har en forvaltningsoppgave i kommunene utover de lovpålagte. Derfor vil vi i Høyre tilleggsbevilge penger midtveis i året. Kontrollutvalget skal gjøre en jobb til det beste for innbyggerne i Modum.

Samarbeidsproblemene på Vikersund skole kom opp for fullt. Ved å prate med forskjellige «parter» i saken, kommer det forskjellige versjoner. Jeg ser det fire parter på Vikersund skole, 1. elever/foreldrene – 2. lærerne – 3. rektor pluss ledelsen ved skolen, og 4. administrasjonen i kommunen.

Det finnes mange problemer, men partene er heller ikke enig i graden av hvor store problemene er. Det finnes mye å endre.

Og i kjølvannet av Vikersund skole kommer det fram at det finnes mye å ta tak i ved andre skoler også.

Så slutter dagens undervisningssjef, det har vært seks sjefer på sju år. Hva skjer egentlig i undervisningsetaten?

Administrasjonen spurte, gjennom Bygdeposten, om ro til å få orden på Vikersund skole. Noe av samme sak var i kontrollutvalget for tre år siden, da fikk administrasjonen ro til å ordne opp, hva har skjedd?

Se hva jeg skrev starten på hva som er kontrollutvalgets oppgave.

Mer riktig oppgave for kontrollutvalget kan ikke finnes, og det må skje nå.

Så hadde professor i offentlig administrasjon Åge Johnson en god avklaring i forholdet arbeidsgiver – ombudsrollen i Bygdeposten. Han sa – Det er viktig å huske at politikeren har en ombudsrolle. Hvis man ikke kan skjøtte den, så faller jo hele poenget med et kommunestyre bort.

For oss i Høyre har vi alltid satt ombudsrollen øverst. Vi er i kommunestyret for innbyggerne.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags